Пожар край Рилския манастир, има подозрения, че е подпален нарочно

7444
Пожар край Рилския манастир, има подозрения, че е подпален нарочно

Трийсетина декара гора горят край Рилския манастир, предаде БГНЕС.

Пожарът е възникнал късно снощи и преди 12.00 часа днес е обхванал около 30 декара букова гора, на 1400 метра надморска височина в Рила планина.

Харманли обяви бедствено положение заради горски пожар

Община Харманли обяви бедствено положение заради пожара край село Дрипчево. Огнената стихия се разраства и пожарът вече се е пренесъл в...

Огънят бушува над гроба на Джеймс Баучер, гасят го огнеборци от Рила, доброволци от общината, служители на Югозападно държавно предприятие – Благоевград, служители на парк "Рила" и хора на игумена Евлогий.

Преди седмица източници на БГНЕС от рилското корито казаха, че скоро в Рила ще избухне нов пожар в района на Рило-манастирската гора, която се стопанисва от едноименната обител. Преди няколко години голям пожар в местността "Празна торба", намираща се в дясно от Илийна река, изгоряха стотици декари борова гора, която след това бе изсечена от фирма, базирана в якорудското село Аврамово и преработена за дървесина.

Припомняме, че вчера (22 юли) на второ четене минаха промените в Закона за горите. Най-важните са забрана на сечта нощем и поставяне на GPS на моторните превозни средства, които превозват дървесина. "Тъмната част на денонощието" се дефинира в закона като един час след залеза и един час преди изгрева на слънцето по данни на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видео наблюдение с цел превантивен, текущ и последващ контрол. Видеонаблюдението трябва да бъде въведено от 2016 година.

Въвеждат се по-сериозни санкции за извършени нарушения, като само за едно нарушение ще може да се отнема лицензът за извършване на дейности в горски територии, както на физически, така и на юридически лица. Министерството се надява тази мярка да има и превантивен ефект.

Пожар обхвана стотици декари гори в Хасковско

Голям пожар на площ от около 2000 дка гори между хасковските села Дрипчево, Оряхово, Васково и Младиново, предаде БГНЕС. Към момента н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com