X
 
 

Реставрират Ески Джамия в Дупница, ползвана като затвор, склад, игрален салон

592 0
photo of Реставрират Ески Джамия в Дупница, ползвана като затвор, склад, игрален салон
Снимка: Община Дупница
Поръчка за реставрация на Ески Джамия като недвижима културна ценност от местно значение обяви кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

Сега се обявява само първият етап на обекта - цялостна подмяна на покрива. Предвидена е смяна на 40% от керемидите с нови, изцяло подменяне на подложката от хоросан и пълнители, която е компрометирана. Ще се премахне замазката с теракол като архитектурният образ на сградата няма да бъде променен.

Възобновяват изграждането на новата джамия в Асеновград

Възобновяват изграждането на джамията на улица „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. След 8-годишно прекъсване, към този момент,...

Поръчката е на стойност 79 821 лв. без ДДС.

Джамията е разположена на стария градски площад – пазарището, и в миналото е била доминираща сграда със своя обем и извисяващо се минаре.

Сградата не е датирана точно, но според специалисти тя е един от редките представители на ранните джамии от 15-16 век. Носи белезите на преустройства от няколко етапа.

Минарето, изградено вероятно през 17 век, е разрушено, без данни за възстановяването му.

Откраднаха пари от джамия в Смолян

Жалба от районния мюфтия на град Смолян е получена в петък, че е извършена кражба на неустановена сума пари от кутия за дарения в молит...

"Недоказана остава и функцията на малката куполна сграда в югоизточния ъгъл, първоначално без пряка връзка с джамията. Тя е служела дълго време за караулно помещение, трафопост и др., при което са унищожени данни за автентичната ѝ функция. Издължените ѝ пропорции сочат, че тя е била строена за тюрбе-мавзолей. След Освобождението джамията е била използвана последователно като затвор, склад, игрален салон и др. Днес сградата е собственост на общината и се ползва като изложбена зала", се сочи в обяснителната записка, изготвена от арх. Йорданка Кандулкова.

За последно частична реставрация и адаптация на сградата е бил извършен през 60-те години на миналия век, когато били възстановени решетките тип „слонско око“ на втория и третия ред прозорци, възстановена била също оригиналната подова настилка от шестоъгълни керамични плочи и покрива с керемиди, изготвени по автентичен образец.

На практика първият етап от реставрацията, която предстои, включва покрив и корнизи.

Вторият етап обаче ще е по-мащабен.

Белгия изгони имама на голямата джамия в Брюксел, бил радикализиран

Държавният секретар на Белгия по миграционната политика и предоставянето на убежище Тео Франкен заяви по радио Bel-RTL, че е решил да...

Той предвижда изграждане на дренаж, възстановяване на каменните арки, гранитни колони, каменни бази и капители, каменните рамки около прозорците, възстановяване на фасадата, прозорците, железните решетки, вратите, мазилките, декоративното изписване, настилките.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 23 януари

Овен Днес любимият ви човек ще има нужда от вашата подкрепа. Сега освен думите ще са нужни и действия от ваша страна. Нищо толкова гер...

Последно в Актуално