X
 
 

Реставрират Ески Джамия в Дупница, ползвана като затвор, склад, игрален салон

586 0
photo of Реставрират Ески Джамия в Дупница, ползвана като затвор, склад, игрален салон
Снимка: Община Дупница
Поръчка за реставрация на Ески Джамия като недвижима културна ценност от местно значение обяви кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

Сега се обявява само първият етап на обекта - цялостна подмяна на покрива. Предвидена е смяна на 40% от керемидите с нови, изцяло подменяне на подложката от хоросан и пълнители, която е компрометирана. Ще се премахне замазката с теракол като архитектурният образ на сградата няма да бъде променен.

Възобновяват изграждането на новата джамия в Асеновград

Възобновяват изграждането на джамията на улица „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. След 8-годишно прекъсване, към този момент,...

Поръчката е на стойност 79 821 лв. без ДДС.

Джамията е разположена на стария градски площад – пазарището, и в миналото е била доминираща сграда със своя обем и извисяващо се минаре.

Сградата не е датирана точно, но според специалисти тя е един от редките представители на ранните джамии от 15-16 век. Носи белезите на преустройства от няколко етапа.

Откраднаха пари от джамия в Смолян

Жалба от районния мюфтия на град Смолян е получена в петък, че е извършена кражба на неустановена сума пари от кутия за дарения в молит...

Минарето, изградено вероятно през 17 век, е разрушено, без данни за възстановяването му.

"Недоказана остава и функцията на малката куполна сграда в югоизточния ъгъл, първоначално без пряка връзка с джамията. Тя е служела дълго време за караулно помещение, трафопост и др., при което са унищожени данни за автентичната ѝ функция. Издължените ѝ пропорции сочат, че тя е била строена за тюрбе-мавзолей. След Освобождението джамията е била използвана последователно като затвор, склад, игрален салон и др. Днес сградата е собственост на общината и се ползва като изложбена зала", се сочи в обяснителната записка, изготвена от арх. Йорданка Кандулкова.

За последно частична реставрация и адаптация на сградата е бил извършен през 60-те години на миналия век, когато били възстановени решетките тип „слонско око“ на втория и третия ред прозорци, възстановена била също оригиналната подова настилка от шестоъгълни керамични плочи и покрива с керемиди, изготвени по автентичен образец.

Белгия изгони имама на голямата джамия в Брюксел, бил радикализиран

Държавният секретар на Белгия по миграционната политика и предоставянето на убежище Тео Франкен заяви по радио Bel-RTL, че е решил да...

На практика първият етап от реставрацията, която предстои, включва покрив и корнизи.

Вторият етап обаче ще е по-мащабен.

Той предвижда изграждане на дренаж, възстановяване на каменните арки, гранитни колони, каменни бази и капители, каменните рамки около прозорците, възстановяване на фасадата, прозорците, железните решетки, вратите, мазилките, декоративното изписване, настилките.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
НАСА: Земята ще бъде разкъсана и засмука...

Земята ще бъде разкъсана на парчета в рамките на секунди от гигантски супермасивни черни дупки, които са разпръснати из галактиката, а ...