Симеонов срещу Борисов за Банско - битка на титани

3658
Симеонов срещу Борисов за Банско - битка на титани
Снимка: БГНЕС

"Господин министър-председател, току-що ми пратиха съобщение - във Facebook Прокопиев, прокопиевци ликуват, че точката за "Пирин" е изтеглена. Ако мачът е свирен, поне трябваше да кажете да не гоним топката". С тези думи по време на днешното заседание на Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов явно демонстрира своето разочарование, след като премиерът Бойко Борисов изразява опасение, че с предложението за анекс към договора за концесия за ски зоната в Банско "се поставя каруцата пред коня".

"По принцип, точка от дневния ред, когато е влязла в системата на МС, не може да се изтегли. Може да я изтегли само вносителят и то на самото заседание. Така че, кой как ликува – това не е наша работа", отвръща Борисов съгласно пуснатата стенограма.

Гледат промяната в договора за ски зоната в Банско след изчистване на детайлите

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на ресорните министри да дадат публичност на проекта на решение, с който се предлага промя...

От документа си личи, че Симеонов е най-пламенният защитник на промяната на концесията на заседанието, като впечатление правят думите му как се добавя "един анекс" в концесионния договор, след като още няма действащ План за управление на Национален парк "Пирин": ".. ако няма промяна на концесията, какъв е смисълът и въобще за какво да се променя общият план, няма причина да се променя. И в момента има действащ план и ние не сме в нарушение. Ние добавяме с един анекс, че може да се направят спортни съоръжения. Оттук нататък по никакъв начин ние не променяме законовия ред, който задължително изисква дори един стълб да се забие там, да се направи ОВОС. Значи цялата тази процедура ще бъде за всяко съоръжение, всъщност не говорим за всяко съоръжение, говорим за едно съоръжение, което да отпуши пропускателна способност. Там също се минава през екологична оценка, ОВОС, всичко абсолютно с възможности и правото за обжалване на всеки детайл. Ние в момента не даваме решение да се прави каквото и да било, ние разширяваме предмета на концесията и увеличаваме минимум два пъти концесионната такса".

Отговорът на Борисов звучи безкомпромисно: "Първото, върху което имам претенция е, че, министърът (бел. ред. - Нено Димов) го няма, а той е основният, който трябва да защити този проект. Второ, нямаме план за управление на "Пирин", който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен по-първо и по-важно е приемането на Плана за управление на Пирин. Разсъждавайки само върху концесията, в случая, която, като я няма на сайт, публично, се създават предпоставки за съмнения".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград