"Девствената проститутка" - толкова истинска, колкото и самият Николай Волев

12494
"Девствената проститутка" - толкова истинска, колкото и самият Николай Волев
Снимка: Издателство "Колибри"

Безкрайно талантлив и безпардонен! Това са първите думи, които ми идват на ум, ако трябва да опиша накратко един от най-ярките образи в българското киноизкуство – режисьорът Николай Волев.

За таланта му няма нужда от излишни обяснения – любимите на поколения филми "Да обичаш на инат", "Господин за един ден", "Двойникът" и "Маргарит и Маргарита" – говорят сами по себе си. В този ред спокойно бих добавила и най-новия филм на режисьора – "Извън пътя", който е изтърсакът на неговата 16-годишната творческа пауза. Чакането определено си струваше, повярвайте! Но за това друг път.

Ще се отнася до безпардонността на Волев – то трябва поне веднъж да си се сблъскал лице в лице с многоликата му вселена, за да разбереш какво точно имам предвид. Той никога не се церемони, що се отнася до истината. Ярък, винаги до болка искрен, индивидуалист, хедонист, ценител на женската красота, победител, но не на всяка цена. И определено човек, нямащ нищо общо с хората, които обичат да използват думичката "аз".

Точно затова се изненадах, когато разбрах, че Николай Волев готви автобиография. "Смятах, че човек трябва да е доста себелюбив, за да разказва за себе си", пише Волев, споделяйки, че дълго време е откланял поканата на Раймонд Вагенщайн да напише автобиография за издателство "Колибри". Вдъхновен от примера на японския си колега Акира Куросава, който също дълго отлагал да напише своите мемоари, но в крайна сметка го прави, Волев се престрашава да се "взре в собствения си лик", въпреки терзанията, че ще го помислят за нескромен.

"Девствената проститутка" е точният оксиморон, който Волев следва в живота си. Иначе казано – да навлизеш в калта и въпреки това да излезеш от нея по-чист и от преди. Да разголиш изцяло душата си, без непременно да вкусиш от еротиката на тялото...

Книгата е своеобразно автоинтервю за трудностите в житейския път и в професията, за компромисите, за любовта, за киното, за грешките и за точните попадения, за живота и за сблъсъка със смъртта...

Волев ни прави съпричастни с вълнението му при представянето на филма "Маргарит и Маргарита" на кинофестивала в Кан през 1990-а година и похвалните отзиви на следващия ден в престижния френски вестник "Liberacion". Не скрива и разказа за периода, в който като младеж се е съгласил да сътрудничи за Държавна сигурност, докладвайки за чуждестранните туристи, които развеждал като екскурзовод. Споделя за бягството в чужбина и за обратите на съдбата – в лицето на Мери, британката, с която сключва брак, станала причината за това той пък да бъде следен от Държавна сигурност.

Режисьорът разкрива как е отказал крупна сума от Илия Павлов, който настоявал съпругата му Дарина Павлова да получи роля във филма "Огледалото на дявола", както и как отхвърля за роля след пробни снимки Слави Трифонов. "Дарина дори не си беше направила труда да прочете сцената", споделя Волев. Не спестява подробности и за любовната му авантюра с актрисата Йорданка Кузманова.

"Девствената проститутка" въвлича в историите си имена като Тодор Колев, Невена Коканова, Радой Ралин, Велко Кънев, Крикор Азарян, Васил Михайлов, Свобода Бъчварова, Ирини Жамбонас. Може би точно затова някои критици побързаха да я определят като пикантна, пиперлива и дори скандална. И навярно за някой тя ще се стори точно такава, но аз бих си спестила тези думи.

"Девствената проститутка" не е пикантна, нито перверзна. Дори има какво да научи за сексуалната разкрепостеност! Тя е просто безрайно истинска и искрена, точно толкова, колкото е и самият Николай Волев.

Автор: Милена Славкова

P.S. Официалната премиера на книгата на Николай Волев ще се състои на 6 март от 19:00 ч. в литературен клуб "Перото", НДК. Не пропускайте възможността за среща с един от най-изтъкнатите български кинотворци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги