"Ези-тура" - разкази на Деян Енев

43286
"Ези-тура" - разкази на Деян Енев
Снимка: Сиела

Петнайсет години след първото издание на ЕЗИ-ТУРА от Деян Енев издателство Сиела преиздава отново сборника с къси разкази.

В разказите на Деян Енев е като по улица „Раковски“ от началото на един негов разказ – можеш да срещнеш кого ли не. Даже себе си можеш да срещнеш като млад... Звучи хубаво, но е по-страшно. В разказите от „Ези-тура“, силни като цигари без филтър, резки и къси, невинаги е „Раковски“. Тук най-често е Курило, „Овча купел“, Околовръстното, „Люлин“, блокове, крайни квартали, всекидневната градска беднота.  Тук можеш да срещнеш себе си като Лудия Макс, който, пребит, си спомня, че е забравил да нахрани щуреца, като момчето с Висоцки, като старците Сарафови от „Казабланка“, като Галилей от Курило, тичащ да съобщи, че войната е свършила... Остро насрещно писане, понякога свъсено и мрачно, с око за всеки детайл и жест, серт тютюн.

Да четеш Енев, наистина е като да пушиш серт цигари – резки и къси, не се церемонят много, удрят директно, парят и давят, помниш ги с дробовете. Но във всеки от тях има нещо невинно и опрощаващо накрая. Утеха някаква. Преди да се е разсеял синкавият дим над главите ни.

Ако бях жена на...

Ако бях жена на пияница… През една дъждовна нощ, докато седя отпусната на стола пред прозореца, унесена в различните звуци от ме...

 

Георги Господинов

 

Читателят съди, прeтегля, сравнява. Всяка нова книга – с тези преди нея. За да му помогне, издателят слага етикети – цена, биографична справка, сбит преразказ, хвалебствени слова. Все белези на стойност по книжния гръб. А книгите на Деян Енев не търпят белезите. Те не понасят етикети. Силно картинни, понякога автобиографични, понякога съвсем фантастични, абсурдни и чудновати, разказите му отричат всяка стара категория, събарят я до основи и я въздигат претворена. „Ези-тура“ е от онези книги, които ти се иска да мушнеш в ръцете на приятел, без обяснение и без причина. Да му кажеш само: Чети! Защото думите на Деян Енев не бива да бъдат съдени, прeтегляни, сравнявани. Думите му са песен, която ни унася. Сън, който сънуваме заедно. 

 

Мирослав Пенков

Деян Енев е роден на 11 август 1960 г. в София. Завършил е английска гимназия в София и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

"Търся си мъж" - един циничен шедьовър

Хатидже Мерием е родена през ноември 1968 г. в Истанбул. Завършва университета „Докуз Ейлюл“, факултет по икономически и ад...

Женен, с две деца. Бил е журналист във в. Марица, Новинар, Експрес, Отечествен фронт, Сега и Монитор. Сега е колумнист в Портал Култура.

Издал е петнайсет книги.

Сборници с разкази: Четиво за нощен влак (1987) ; Конско евангелие (1992), Ловец на хора (1994) ; Клането на петела (1997), Ези-тура (1999, 2000) ; Господи, помилуй  (2004) ; Всички на носа на гемията (2005, 2007, 2009) ; Градче на име Мендосино (2009); 7 коледни разказа (2009); Българчето от Аляска. Софийски разкази (2011) ; Внукът на Хемингуей  (2013)

Очерци за писатели:

Хора на перото (2009)

Сър Алекс Фъргюсън: Моята автобиография

Автобиографията на легендарния мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън може да бъде представена по много начини. Тъй като став...

Християнски есета:

Народ от исихасти (2010)

Стихосбирки:

Деян Енев – стихотворения  (2012)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги