Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Излезе фототипно издание на „Личният режим у нас“ на Тодор Влайков

12 юли 2013, 12:17 часа • 29851 прочитания

Фототипно издание на „Личният режим у нас“ (ИК „Изток-Запад“) на Тодор Г. Влайков с предговор на проф. д-р Георги Близнашки излезе на родния книжен пазар в деня на действащата Конституция на Република България – 12 юли. Това е книга за т. нар. личен режим на Фердинанд Сакскобургготски, съдържаща бележки върху развитието и условията на премахване на тази форма на управление.

Тодор Генчов Влайков (1865–1943), познат и под псевдонима Веселин, е известен български писател, общественик и политик. Освен с литературните си творби, обществената дейност и политическата публицистика, Влайков е познат и като основател и издател на сп. „Демократически преглед”, което впоследствие се превръща в едно от най-влиятелните обществено-политически списания у нас. Видният публицист и последователен демократ посвещава голяма част от времето си и хвърля много усилия за гражданското образование и възпитание на българския народ. Заедно с друг известен политически деец у нас по това време – Найчо Цанов, Влайков поема инициативата за създаването на Радикалдемократическата партия, която обединява напредничавите среди на интелигенцията и играе важна роля в борбите на българите срещу личния режим на Фердинанд Сакскобургготски.

Благодарение на политическите си изяви и публицистичната си дейност Влайков се утвърждава като водещ идеолог на радикалдемократизма в България. „Неговата политическа публицистика далеч не е загубила своето значение и към днешна дата, тъй като тя е съществена част от демократичната политическа традиция в България“, коментира проф. д-р Георги Близнашки в предговора към „Личният режим у нас“. Книгата е фототипно издание, в което авторът Влайков обръща внимание на формата на управление на страната ни от държавния глава Фердинанд I, която на пръв поглед изглежда парламентарна, но по своята същност е израз на личната воля на царя, което я превръща т. нар. личен режим на държавния глава. Влайков разяснява как се е развил и установил у нас личният режим на монарха, а освен труда на видния български общественик, „Личният режим у нас“ съдържа и пространна студия на проф. д-р Близнашки.

Това е първа книга от поредицата „Res publica+”, която излиза под общата редакция именно на проф. д-р Близнашки.

*

„Без да става сух моралист, Тодор Влайков съумява да ни внуши едно дълбоко нравствено чувство при картините си от българския живот.“

Михаил Арнаудов


Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес