Как се раждат чудовищата и злодеите в киното?

2059
Как се раждат чудовищата и злодеите в киното?
Снимка: Издателство Ибис

Излезе от печат сборникът „Добрите, лошите и грозните“ на Благой Д. Иванов, който проследява развитието на част от филмовите жанрове и на зрелището в киното.

Когато през 1895 г. братята Огюст и Луи Люмиер официално откриват киното за широката публика, никой не предполага как то ще се развие през следващите няколко десетилетия. Всяка епоха има своите заклети песимисти и за тях тази технически зависима развлекателна новост не е изглеждала като нещо, което дълго ще ангажира вниманието на любопитните зрители. Още по-критично пък се е гледало на идеята, че раздвижените картинки биха могли да се възприемат и като зараждането на нова форма на изкуство. Няколко години по-късно обаче точно това се случва – благодарение на хора като Жорж Мелиес и Алис Гай, които въвеждат сюжета и спектакъла като средство за разказване на чудновати и увличащи истории. По-късно, когато на екрана започват често да се появяват и алегорични продукции, които умело претворяват или анализират обществените настроения, киното категорично се утвърждава като сложно и значимо явление, даващо път на всякакви художествени търсения и вдъхновения.

Шестият Национален "Поход на книгите" крачи смело

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ храбро навлиза във втората седмица от своето вълнуващ...

Сборникът „Добрите, лошите и грозните“ е опит да се погледне към част от мозайката и да се сглобят парчетата, които изграждат някои елементи от жанровете в киното и от похватите на зрелището. Освен това е посочена и любопитната закономерност между чисто комерсиалните и по-лековатите продукции и заглавията, които единодушно се считат за първокласни. Общопризнати режисьори като Робърт Уайз, Алфред Хичкок и Стивън Спилбърг са оказали прекалено силно въздействие на редица по-скромни имена във фантастиката, трилъра и хоръра и именно тези по-малко известни творци са сред акцентите в съдържанието. Затова в „Добрите, лошите и грозните“ звездите са предимно психопати, зомбита и призраци, чрез които в киносалоните се раждат нови и неочаквано креативни заглавия, които може да не са бляскави шедьоври, но носят в себе си невероятен чар и находчиви идеи.

Авторът Благой Д. Иванов е кинокритик, писател и издател, чиито интереси са насочени към жанровата култура. Освен в печатни и периодични издания, изявите му са също в сайта Operation Kino и във видео подкаста Inglourious Kunts. „Добрите, лошите и грозните“ е първата му самостоятелна книга и включва както материали за по-стари заглавия, така и ревюта на по-актуални хитове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com