X
 
 

Какъв е светът, в който ще живеем утре

753 0
photo of Какъв е светът, в който ще живеем утре
Снимка: Издателство "Кръгозор"
Живеем 200 години, в свят без шофьори, с безплатна възобновяема енергия, принтираме органи и храна, роботите са част от живота ни, пътуваме до Марс

Технологиите променят живота ни по-бързо, отколкото когато и да било досега. Всекидневно ставаме свидетели на впечатляващo прилагане в различни области на новите технологии, които променят начина, по който живеем и работим.

В книгата си „Светът утре“, която излиза на 25 април с логото на ИК „Кръгозор“, популярният нидерландски футуролог Ричард ван Хойдонк дава множество прогнози и примери, които обрисуват широка картина на удивителния ни утрешен свят, който започва от днес!

Със своя международен изследователски екип той проследява технологичните тенденции в роботиката, безпилотните технологии, биотехнологиите, нанотехнологиите, медицината, 3D и 4D принтерите и въздействието им върху различни индустрии.

Ан Иду-Тиве: Вдъхновението може да те връхлети във всеки момент

Ан Иду-Тиве е завършила история и преподава 12 години в гимназия, след което се специализира в обучаването на деца с увреждания. От 201...

Чипове в тялото ни сигнализират, ако ни грози разболяване, и така можем да предотвратяваме много болести, дори инфаркт и рак, и да сме по-здрави.

Заменяме нефункциониращи органи с такива, излезли от принтер, и животът ни продължава поне 200 години.

Живеем в умни домове, които с помощта на сензори изцяло се нагаждат към предпочитанията ни, сами ни предупреждават за възникнали проблеми и следят здравето ни. Предотвратяват обири и боравят умно с енергията и водата.

Добиваме питейна вода чрез преработка на морска, а яденето ни идва от принтер за храна.

Роботи навлизат в офиса, в промишлеността, вкъщи; в операционната, в съда, в армията; гледат деца, грижат се за възрастни хора

"Работилничка за спомени"… и за приятелство и любов

"Работилничка за спомени" е първият роман на авторката Ан Иду-Тиве, който излиза на български език. От 1 март читателите ще могат да се...

Във всички сектори изчезват много професии. Интелигентните машини поемат голяма част от работата. Адвокати, хирурзи, преподаватели и хора на изкуството са сред тези, които ще са принудени в бъдеще да се конкурират с роботите. Но ще се появят и много нови професии.

Самоуправляеми автомобили, автобуси, подземен, въздушен и морски транспорт ни осигуряват придвижване без катастрофи и жертви.

Добиваме полезни изкопаеми от метеорити и други планети, произвеждаме възобновяема енергия от Слънцето, Космоса, дори от ураганите.

Някои от посочените иновации са вече факт – роботи оперират, живо сърце излиза от 3D принтер, произвеждат се автономни коли, добиват се диаманти от смог. Масовото навлизане на други технологии в ежедневието предстои в близките години. Затова отсега трябва да сме готови за големи промени, но също така и за предизвикателствата, които те поставят пред нас в сферата на етиката, морала, киберсигурността.

„Написах книгата „Светът утре” за всички, независимо от възраст, пол и професия, споделя Ван Хойдонк – за бащи и майки, работници и мениджъри, преподаватели и студенти, изпълнителни директори, министри, спортисти, съдии, чиновници и анализатори. Защото този бъдещ свят ще го създаваме заедно. Затова отсега трябва да се настроим за големи промени и да сме готови да ги приемем.“

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално