Лидерът Стамболов

96528
Лидерът Стамболов
Снимка: Сиела

Стефан Стамболов е ярка фигура в националноосвободителното движение през Възраждането и в новата политическа история на България, на прехода от една епоха в друга и във времето на утвърждаването на капитализма в страната.

Преминал сложен и противоречив път – от националреволюционер през буржоазен демократ до едноличен диктатор, - продължил повече от две десетилетия (1873-1895), той е и възхваляван, и отричан. Диапазонът на чувствата към личността и делото му е много широк: от пълното признание и преклонението на неговите почитатели до дълбоката омраза и проклятията на неговите жертви.

Кървава луна

ПЪРВА ГЛАВА   Не може да заспи. Цяла нощ Патрик Гембъл следи червените цифри на часовника: 2:00; 3:30; 4:10, а сега 4:30. На кра...

Съществува и едно трето отношение, чиято правота се доказва когато животът и делото на Стамболов станат обект на цялостно научно изследване. Това трето отношение и подсказано отдавна от писателя Антон Страшимиров: „Все пак той е една наша неизмеримост”.

Стефан Стамболов по безспорен начин демонстрира лидерски качества в революционната и държавническата си дейност. Подобно на Раковски, Левски и Ботев, той „влиза в историята, като я създава”, но, оставайки жив и отивайки по-напред във времето, дава нов живот на българската творческа енергия, която се възпламенява през неговото управление и избухва през ХХ в.

Историята се твори от хора, но малцина от държавниците ни са оставили след себе си толкова трайни следи. От Освобождението до днес България е управлявана от десетки правителства и стотици министри.

Сред тях един е Стамболов.

Кървава луна

Новият необикновен, свръхестествен трилър на Бенджамин Пърси е комбинация от история и странна художествена измислица, който сякаш вдиг...

 

 

 

 

Изстъпления. Приключения с руските книги и с хората, които ги четат

Из „Въведение” Отказах стипендията за художествена проза. Директорът на писателската колония ми изпрати пощенска картичка ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги