"Pink Floyd (елипси)" от Владимир Шумелов

40976
"Pink Floyd (елипси)" от Владимир Шумелов

Седмата книга на писателя и критика Владимир Шумелов „Pink Floyd (елипси)“ завладява с постигнатия от него невероятен синтез между критика, белетристика, лирика и концептуалност.

Книгата ще бъде с двойна премиера с участието на автора и музиката на легендарната банда, куратор – Антони Цонев.

Софийски университет приютява съкровищата на Богословската библиотека

Днес в Ректората на СУ се открива изложба "Съкровища от дарохранителницата на Богословската библиотека".Изложбата се открива по повод 1...

• Варна – 6 декември (петък) 2013 г. от 18.30 ч.

в Арт „На тъмно“ зона (ул. „Стефан Стамболов“ – 2);

• Силистра – 7 декември (събота) от 18.30 ч. в бар „Ел Дорадо“.

Базирана е именно върху творчеството на великата банда, макар че не се отнася само и единствено до нея. Целта й е всъщност да изтъкне ставащото в съвременната литература, пречупено през призмата на рока – в частност и като цяло. Авторът много държи и на формата, помествайки и използвайки като интермедии преведените на български текстове от най-големите албуми на „Pink Floyd“. Така ги превръща в лайтмотивни за своята творба, в резултат на което тя също „звучи“ като песен на групата: плавна, безкрайна, неземна…, в резултаат на което се получава своеобразна идейно-структурна ос, около която са структурирани металитурни и литературни фрагменти (елипси).

Все това е литературна книга, въпреки заглавието – то е изкуствено подвеждащо, изведено е от бекграунда като акцент и носещо в себе си повече символност; подобна функция има и корицата със снимката на Ясен Цонев на електроцентралата Батърсий от Лондон, която има своя история (подобна снимка от електроцентралата в стил ар деко в Челси е използвана за обложката на албума „Animals“ на групата от 1977 г.).

Пощенска кутия за приказки - "Защото има значение"

Време е за декемврийската тема на Пощенска кутия за приказки! "ЗАЩОТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ" със сигурност ще ни накара да се замислим в края на...

Книгата е от колажен тип – фрагментарна, с въвеждащ и заключителен текст, плюс текстове-приписки с авторефлексивен характер.

Жанрово уточняващото подзаглавие „Елипси“ (като се има значението на понятието в математиката, анатомията, езикознанието, литературатурознанието, бита и техниката) дава широка възможност за свъзване на музикалното, техническо-битовото и литературното.

Текстовете основно са групирани в два корпуса – металитературен (критическо-есеистичен като тоналност, фрагментарен като форма, който включва български и чужди автори) и литературен (начални и финални акорди от разкази на Владимир Шумелов, както и отделни художествени фрагменти, които и илюстративен ефект и надникване в „лабораторията“).

Откъсите от преводни стихове на песни на „Pink Floyd“ са преход между фрагментите, уплътняващо и спояващо средство между тях, фон (бекграунд) в цялостното звучене.

И все пак защо „Pink Floyd“? Доста документални текстове в тази компилация дават отгово на въпроса. Но може би, което важи за доста групи и музиканти в рока от миналите десетилетия, защото бяха централна фигура в живота на не едно поколение и защото бяха концептуалисти и създадоха универсално творчество, валидно за всички времена.

Младите все още предпочитат печатните книги

Младите читатели предпочитат печатните книги пред електронните, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Изследването на фирм...

Сглобена по този начин, книгата оформя пъзел на една духовна интимна вселена като част от автопортрета на времето – авторефлективност, пълзяща между минало, настояще и бъдеще; в същото време тя е и литературен дневник, но и албум с любими снимки-текстове (спомени).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги