Писателят Кольо Николов - личен приятел на Рей Бредбъри, почина в Холивуд

3356
Писателят Кольо Николов - личен приятел на Рей Бредбъри, почина в Холивуд
Снимка: Kolyo Nikolov/Facebook

На 82-годишна възраст в болница в Холивуд е починал българският писател Кольо Николов. Новината съобщи българката Ваня Креймър, която живее в Чикаго и която до последно е поддържала телефонна връзка с него. 

"Ако трябва да обобщим приноса на Кольо Николов в българската проза от 60-те и 70-те години, можем да започнем с това, че той бе един от първите, които отвориха път на всекидневната (специално младежката) реч, с нейните жаргони и идиоми, със словесните ѝ конструкции и иманентна опозиционност на официалността" – това пише за неговото творчество проф. Симеон Янев в своя литературноисторическа статия, пише" Сега".

Кольо Николов е роден на 25 май 1941 г. в пловдивското село Крумово. Пише във вестниците "Народна младеж" и "Студентска трибуна", Българското радио и Българската телевизия. Дебютира през 1966 г. със сборника "Облаци от бяла светлина", в който разчита на пародийния поглед към особено сериозни теми. Сред издадените негови книфи в България са "Влог в швейцарската банка" (1969), "Слънчеви квадрати по зимния плаж" (1970), "Страшно красиви, страхотно добри" (1987), а сред писаните в Америка – "Хотел "Парадайс" (1982), "Кой какъв е в Ню Йорк" (1982), "Кадифе в разбити улици" (1984), "Вън от Бродуей" (1986) и "Кейбъл рум" (1986).

Стивън Спилбърг: Рей Бредбъри беше моята муза

Режисьорът Стивън Спилбърг отдаде почит към покойния писател Рей Бредбъри, завявайки, че фантастичният творец е бил негова муза през ця...

През 1976 г. заедно със съпругата си Николов заминава на екскурзия в Италия с ясното намерение да не се връща. Успяват да стигнат до Ню Йорк, където живеят до 1979 г. Кольо Николов не спира да пише. Изпраща писма на издателства, но не получава отговори. Пише и на най-известните американски писатели от онова време – Джеръм Селинджър, Рей Бредбъри, Кърт Вонегът, Джон Чийвър. Получава отговор от Бредбъри, който го съветва да си намери литературен агент и го уверява, че може да разчита на препоръките му. А Кърт Вонегът му пише подробно писмо рецензия и дори прилага чек от сто долара.

По време на гостуване на българска писателска делегация в Ню Йорк Кольо Николов се запознава с Любомир Левчев и уговаря с него завръщането си в родината без последствия. В България през 80-те години работи в столичния Куклен театър и издава петте книги, написани в САЩ. След промените в България се връща отвъд океана. От 1993 г. живее във Вирджиния, а в началото на века се прехвърля в Холивуд, Лос Анджелис. Работи като продавач в дрогерии, пощальон, бензинджия. През 2004 г. се принуждава да продаде писмото от Вонегът, за да оцелее. Взима 3000 долара за него. Но е личен приятел с Рей Бредбъри.

Преди две години "Жанет 45" издаде книгата на Кольо Николов "Котаракът на Рей Бредбъри. 100 разказа за Лос Анджелис", оказала се и негова последна, пише още "Сега".

ОЩЕ: Теодора Димова получи Националната Вазова награда за литература

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

"На половината път до теб" - вълнуващ роман за една необикновена любов

Брайън Трейси разкрива как да работим по-умно и да печелим повече в "Печели колкото наистина заслужаваш"

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги