"Пролетта на варварите" или защо един ден хората ще поискат нова истина

1460
"Пролетта на варварите" или защо един ден хората ще поискат нова истина
Снимка: издателство "Колибри"

„Пролетта на варварите“, издателство Колиблри, на писателя и философа Йонас Люшер е едно от най-качествените произведения, издадени през годината на българския книжен пазар. В него Люшер ни представя един остроумен вариант за гибелта на западната цивилизация.

Книгата рисува близкото бъдеще на Европа – действително ли ще бъде именно такова? Авторът представя своята версия от луксозен тунизийски хотел-оазис, където млади и успешни англичани, принадлежащи към висшите финансови кръгове, участват в разкошна сватба.

Откъс от „Пролетта на варварите“ на Йонас Люшер

Йонас Люшер „Пролетта на варварите“ –Не – рече Прайзинг, – задаваш грешните въпроси. – И за да пр...

Но само за една нощ тяхното бляскаво бъдеще вече е застрашено. Англия е в банкрут! Какво следва от тук нататък в техния живот? Ще трябва ли да се разделят със своите придобивки и начин на живот?

Видният швейцарски индустриалец Прайзинг е поканен в Тунис и поема ангажимент да придружи дъщерята на местен гангстер на въпросната сватба. Заради националността си Прайзинг не споделя общата трагедия от финансовия крах, но получава своя урок за това колко крехка е защитната броня на съвременната цивилизация.

„Живеем наготово и с лекота твърдим, че не разбираме нищо от непрекъснато усложняващия се свят. Така постъпва и Прайзинг, просто игнорира всичко неразбираемо. Сами облекчаваме живота си и политиците ни помагат в това да вземаме решения без алтернатива, чиито последици ни остава само да наблюдаваме. Друга крайност в книгата са, завладени от жажда за действия, млади англичани, които имат чувството, че са способни да прекроят света на пазарите по свой собствен образ и подобие. Те се възприемат masters of the universe, но това е безумно преувеличено. Книгата няма „златна среда“, тук няма персонажи, които да действат и да помнят, че са длъжни да изпитат определено смирение пред объркаността на света", коментира Люшер произведението си пред руското издание colta.ru.

Всеобщото мнение днес е, че истината е в парите, но това мнение има свойството да се променя. Един ден хората ще поискат нова истина, смята Люшер.

Излиза "Пролетта на варварите" на Йонас Люшер

Напрегнато действие, незабравими картини, изтънчен език и блестящо чувство за хумор отличават тази книга, която се цели право в проблем...

По думите му национализмът, който набира все по-голяма популярност в Европа се основава на монументални мономитове. Но те са лъжливи, тъй като светът е създаден от истории, които не си приличат. Светът е полимитичен.

Според Люшер „следващите поколения ще съдят за нас по начина, по който сме се отнасяли с бежанците. И нищо добро няма да кажат.„

Йонас Люшер е роден през 1976 г. в Швейцария, понастоящем живее в Мюнхен. Като автор той нашумя още с дебютната си творба – новелата „Пролетта на варварите“, номинирана за Германската награда за най-добра книга за годината, както и за Швейцарската награда за най-добра книга. Творбата е удостоена с литературното отличие „Франц Хесел“, с наградата за литература на кантон Берн, с Баварската награда за подпомагане на изкуството и с литературната награда „Ханс Фалада“, която е на стойност 10 000 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги