Столична библиотека чества рожден ден със специално тържество

7012
Столична библиотека чества рожден ден със специално тържество

87 години - толкова са изминали, откакто е създадена Столичната библиотека.

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. във връзка с 1000 годишнината от Златния век на българската книжнина. Днес Столична библиотека е най-голямата публична библиотека в страната, с над 31 хил. читатели и 370 хил. заети от тях книги и периодични издания годишно и близо 400 хил. посещения годишно.

87 години Столична библиотека

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. във връзка с 1000 годишнината от Златния век на българската книжнина. Днес Столична библ...

Тя разполага с 3 филиала в София – Люлин, Сердика и Студентски и с фонд над 1 милион книги, периодични, графични, картографски, нотни издания, звукозаписи и картини. Над 200 хил. от тях са на чужди езици и читателите на библиотеката имат достъп до тях в специализираните чуждоезикови читални. В Детско-юношеския отдел освен книгите, които малките читатели могат да намерят, се организират и атрактивни образователни инициативи, свързани с четенето.

Библиотеката е утвърдено и предпочитано място за представяне на нови книги, изложби, концерти, филми, за провеждане на кръгли маси и дискусии. Столична библиотека е основател и постоянен домакин на сбирките на литературния клуб „Благодатният четвъртък”, който обединява най-четените и известни съвременни български автори и техните читатели.

През последната година Столична библиотека в рамките на амбициозната си инвестиционна програма откри нов филиал в община Студентска, реновиран детски отдел във филиал „Люлин”, модерна читалня за тийнейджъри в Детско-юношеския отдел. Създадена е мобилна версия на сайта на библиотеката, изграден е информационен център за обслужване на читатели с достъп до наши и чужди електронни ресурси, с Wi-Fi зони, свободен интернет и библиотечни онлайн услуги, с безплатни курсове за начална компютърна грамотност 60+.

Тържеството по повод годишнината ще се състои на 4 ноември 2015 г. от 17:00 ч. В Мраморното фоайе на Столична библиотека. На него ще бъде представена сборна колекция от картини /оригинални произведения на изкуството/ „От фонда на отдел „Изкуство” при/на/към „Столична библиотека” от авторите Златьо Бояджиев, Петър Чуховски, Румен Скорчев, Стоян Венев, Георги Трифонов, Евгени Кузманов, Ивайло Петров, Христо Кърджилов, Лахаут и др., документална изложба за нейната история, книгата ,,Адрес: Столична библиотека”, а по традиция денят на рождението й ще бъде ден на отворените врати.

Столична библиотека има нови 320 читатели

За четири проведени в парковете на София читални 320 са записалите се нови читатели в Столична библиотека, съобщи директорът ѝ Юлия Цин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги