11 рекорда и отново е най-горещо в Русе - цели 41,2 градуса

3647
11 рекорда и отново е най-горещо в Русе - цели 41,2 градуса

10 положителни температурни рекорда в страната бяха подобрени, а един изравнен, като за пореден ден най-висока е температурата в Русе – 41.2 градуса. Това показват данните на НИМХ до 15 часа, като от института очакват леки повишавания в температурите да има до края на деня.

Освен в дунавския град термометрите показаха рекордни стойности в Ловеч – 40.2 градуса, във Враца – 39.9, в Монтана – 39.8, Плевен и Кнежа – 39.5, Кюстендил – 38.6, Оряхово и Разград – 37.5, и Рожен - 29 градуса. Най-високата регистрирана температура в Свищов до момента е 37.8 градуса, което е изравняване на рекорда. Предишният рекорд в Русе е бил отбелязан през 2008 г., в Ловеч през 2007 г., в Монтана – 1993 г., а температурите в Плевен надминаха стойностите си от началото на миналия век – 1911 година, предаде БГНЕС. В контраст с тези данни температурите по българското Черноморие са между 27-29 градуса, далеч от рекордните стойности, съобщиха още от НИМХ.

В началото на деня от института обявиха Оранжев код в 24 области на страната заради опасно високи температури. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Пловдивска, Пазарджишка, Благоевградска и Кюстендилска. Жълт код е обявен само в 4 области – Пернишка, София област, София град и Смолянска.

Във връзка с трайно засушаване на растителната покривка и очакваното сухо и горещо време до края на седмицата, е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари.

Редактор: Калина Здравкова

Спират ТИР-овете през границата с Румъния заради горещините

Временно се ограничава движението на товарни автомобили през граничните пунктове на България и Румъния. Въведената забрана се дължи н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com