1,7 милиона българи са гледали финала на Световното първенство

1214
1,7 милиона българи са гледали финала на Световното първенство

Заключителният мач от първенството на планетата по футбол е бил гледан от близо 1 700 000 телевизионни зрители по два от каналите на обществената телевизия - БНТ1 и БНТ HD, съобщават Националната телевизия. 

По данни на GARB Audience Measurement Bulgaria прякото предаване на последната среща на Мондиал 2018 е отбелязало рейтинг от 24,4 %, а аудиторният дял на обществената телевизия е достигнал 72,1%. Футболният финал на Световното първенство е достигнал до 1 милиард зрители по света, а за целия период на първенството телевизионната аудитория е нараснала до 4 милиарда души (за сравнение общата зрителска аудитория от Световното първенство в Бразилия е достигнала 3,2 милиарда души).

Уникален ръст от 300% отбелязва интересът към преките излъчвания на футболните срещи в онлайн платформата на БНТ. Само финалният двубой е бил гледан в интернет от 800 694 потребители. Над 7 милиона посещения на страницата на БНТ са отбелязани по време на мача Франция – Хърватия. Българската национална телевизия излъчи всички 64 срещи от програмата на Световното първенство. Безспорен лидер по зрителско внимание е бил финалният футболен двубой, където зрителският интерес в пиковите моменти достига близо 2 милиона души. На второ място по интерес е бил мачът между отборите на Франция и Белгия с привлечена аудитория в ефира на БНТ над 1 300 000 души.

Екипите на Продуцентски център „Спорт“ при дирекция „Информация“ на БНТ вече са в процес на подготовка за следващите големи състезания, които обществената телевизия ще излъчва на живо. За първи път от 2 до 12 август ще се проведе Европейският спортен шампионат. Домакини на стартовете Берлин и Глазгоу. Седем европейски спортни федерации обединяват усилията си с обществените телевизии на Стария континент в първото издание на турнира.

Събитието се организира от Европейския съюз за радио и телевизия, който обединява 73 обществени медии от 56 страни, в това число и Българската национална телевизия. Олимпийският стадион в германската столица ще приеме стартовете в лекоатлетическите дисциплини, където големите очаквания са свързани с българските звезди Ивет Лалова и Мирела Демирева. Пряко от Глазгоу БНТ ще излъчи и стартовете в плувните дисциплини, където ще се състезава талантливият Антъни Иванов.

Зрителите на БНТ ще имат възможност да гледат пряко от Пловдив стартовете от Световното първенство по гребане за мъже и жени, което ще се проведе от 8 до 16 септември в Пловдив. От 9 септември БНТ ще предава двубоите от Световното първенство по волейбол за мъже, което за първи път ще се проведе в две държави – България и Италия. София, Русе и Варна ще приемат мачовете от първите две фази на турнира. 21 от срещите в схемата на турнира ще се играят във Варна, в Русе ще се състоят 15 от двубоите, а в столичната "Арена Армеец" - 6.

Също от 10-ти септември София ще бъде домакин на 36-то Световно първенство по художествена гимнастика, което зрителите на БНТ ще имат възможност да гледат пряко. 176 индивидуални състезателки и 215 гимнастички в 36 ансамбъла ще представят в първенството 54 държави.

В средата на септември БНТ ще излъчи и баскетболните срещи на българския национален отбор от квалификационната фаза за Световното първенство през 2019 г. На 13 септември зрителите на обществената телевизия ще могат да гледат срещата между отборите на България и Франция, а на 16 септември националите ни ще се изправят срещу отбора на Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com