Атомстройекспорт внесе материали по иска срещу НЕК за АЕЦ "Белене"

49642
Атомстройекспорт внесе материали по иска срещу НЕК за АЕЦ "Белене"

Днес "Атомстройекспорт" внесе материалите по иска срещу НЕК по проекта АЕЦ "Белене" в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж в съответствие с актуализирания график на арбитража. НЕК ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора.

АСЕ ще продължи да защитава своите интереси в арбитража във връзка с незаконното прекратяване на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" в рамките на постановения от Арбитража график на делото, се посочва в изявление на руската компания.

Взаимният интерес е най-важното за енергийните проекти с Русия, казва Драгомир Стойнев

"Всеки съвместен проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство". Това ...

АСЕ остава открит към разумни и конкретни предложения от българска страна за урегулиране на спора. Предложения за споразумения от българска страна за момента не са постъпвали.

Финалните изслушвания по делото са насрочени предварително за юли 2014 година.

Сагата за АЕЦ "Белене" започва още през последните години на комунизма и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време.

През 2006 година е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската Ер Ве Е.

След идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на Ер Ве Е през 2009 година "Росатом" убедени в това, че проектът е печеливш предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на "Фортум" и "Алтран", като по този начин изпълниха едно от исканията на кабинета Борисов за намирането на чуждестранен, неруски инвеститор.

Здравствуйте бухалки

Усещането на програмирания да капитулира пред ядрена победа на Русия над България Пламен Орешарски се материализира неусетно (за намир...

През ноември 2010 руснаците предложиха и твърда цена от 6.3 милиарда евро за централата, която според техните изчисления ще се изплати за по-малко от 20 години. Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещата централа е 60 години. От изнесените документи стана ясно, че правителството на ГЕРБ в лицето на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, след консултации с Борисов, е приело тази цена.

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 година от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Делото ще се гледа от Международния арбитраж.

През лятото на миналата година БСП стартира кампанията за референдум по въпроса за АЕЦ "Белене". Тя събра около 770 000 подписа, повече от необходимото. Активното участие на българските граждани в кампанията направи референдума необратим, въпреки това от ГЕРБ промениха въпроса. От него отпадна питането за АЕЦ "Белене".

В края на януари голямото мнозинство от българи, които излязоха пред урните на първия в най-новата ни история референдум, се обявиха за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова мощност. Това даде основание въпросът отново да се разгледа в последните дни на предходното 41 НС, доминирано от ГЕРБ. Партията на Борисов гласува за пореден път срещу проекта за АЕЦ "Белене".

Тази седмица заместник-директорът на Обединената компания НИАЕП-Атомстройекспорт Генадий Тепкян заяви, че Русия е готова да започне изграждането на проекта за АЕЦ "Белене" след разрешаването на всички натрупани въпроси.

Атомстройекспорт не се отказва от Белене

Русия е готова да започне изграждането на проекта за АЕЦ "Белене" след разрешаването на всички натрупани въпроси и неуредици по него. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com