БАН излиза на протест

9956
БАН излиза на протест

Точно в 11:00 часа днес над 1200 учени от БАН ще се съберат на протест пред сградата на Министерството на образованието. Причината - данните, които бяха изнесени за случващото се във Фонд „Научни изследвания" (ФНИ) и конкурсът за финансиране на проекти за 2012 година, който според учените е бил опорочен.

Очаква се учените да поискат да се спре плащането на одобрените досега проекти и да се преразгледат резултатите от конкурса. Учените настояват още за оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов, предаде БНТ.

БАН с нов председател - акад. Стефан Воденичаров

Академик Стефан Воденичаров бе избран с 57 гласа за председател на БАН. В своята програма през следващите 4 години той ще залага на ши...

Припомняме, че според изнесена в публичното пространство информация част от проектите от ФНИ са спечелени от хора, близки до шефовете на фонда проф. Рангел Гюров и Христо Петров. Поне двама души имат спечелени проекти и в същото време са били рецензенти, казаха професорите. 1241 учени сложиха имената си в подписка срещу Гюров и Петров.

До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия, несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправяне на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата. Проф. Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв., уточниха от ФНИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com