БНТ изработила клипа за речта на Плевнелиев безплатно

9455
БНТ изработила клипа за речта на Плевнелиев безплатно

Видео клипът с новогодишното обръщение към нацията на президента Росен Плевнелиев е изработен безвъзмездно от Българската национална телевизия, се посочва в официален отговор от Президентската администрация до БГНЕС по Закона за достъп до обществена информация.

Отговорът е дошъл две седмици след запитването - максимално дългият срок по закон. От отговора, подписан от главния секретар на президента Екатерина Захариева, става ясно, че изработването на клипа е извършено за 9 дни, като съвместно участие са взели около 20 служители на БНТ и на Администрацията на президента.

За изработването на видео клипа не е обявена малка обществена поръчка, именно защото той е изработен безвъзмездно и не са изразходвани за него бюджетни средства. "БНТ като национален обществен доставчик на аудио-визуални медийни услуги на бюджетна издръжка, ежегодно обезпечава технически заснемането на Новогодишното обръщение към нацията на държавния глава и го предоставя на медиите, които заявят желание да го излъчат в минутите преди настъпването на Новата година", се посочва още в отговора.

Първата новогодишна реч на държавния глава Росен Плевнелиев породи множество дискусии и откровен присмех в социалните мрежи след посрещането на 2013 година. В последните минути на 2012 година президентът описва България с думите, че е от най-старите държави в Европа, с древна култура, богата история и неповторима природа – думи, изречени на фона на Царевец в Търново, а веднага след него идва и красивият пейзаж на заснежени планински склонове. Картина, която мнозина потребители на социалните мрежи веднага разпознаха като пейзаж от известната Rocky Mountain (Скалистите планини) в щата Колорадо, САЩ.

Интересно е, че същата снимка беше публикувана и на сайта на Балкантурист в секцията, рекламираща Пампорово. По-късно служителка на компанията беше уволнена, заради "копи пейст". Прессекретарят на президента Мария Иванова беше наказана с Административно наказание - предупреждение за уволнение.

Редактор: Ивайло Петров

Служителка виновна за грешната снимка, уволниха я

Снимката на Скалистите планини в Колорадо е била на сайта на "Балкантурист" заради "копи пейст" на служителка на компанията, която ве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com