Бойко Найденов получи втори мандат за директор на НСлС

8841
Бойко Найденов получи втори мандат за директор на НСлС

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) избраха Бойко Найденов за втори мандат като директор на Национална следствена служба (НСлС).

При избора на Найденов гласуваха тайно 25 членове на ВСС. При прегласуването за Найденов "за" гласуваха 18 от членовете на съвета, "против" – 7, никой не се въздържа. Тъй като за директор на националното следствие кандидатурите бяха две – на Найденов и тази на Евгени Диков – прокурор във Върховна касационна прокуратура, до гласуване за Диков не се стигна. Според правилника на ВСС при наличие на повече от 13 гласа "за" и при условие, че може да се гласува "за" само за един кандидат, вот за другия не се наложи.

В началото на днешното заседание Борис Велчев представи кандидатурата на Бойко Найденов с думите, че когато първият мандат на един ръководител е бил успешен, трябва да му се даде втори шанс.

По време на изслушването си пред магистратите Найденов се обяви за оптимизация в прокуратурата и следствието. "За мен е неразумно и не трябва да продължава това положение, че 6-7 прокурори ще решават всичките големи дела в държавата", каза Найденов. Според него много неща в следствието са несвършени - нещо, което го е накарало да се кандидатирам отново за мандата. Той изрази надежда, че съвместно с Министерство на правосъдието, с на вътрешните работи, и всички ангажирани институции, заедно ще решат проблемите, информира БГНЕС.

На въпрос на Лазар Груев каква е перспективата на следствието, Найденов отвърна, че следствието ще съществува. Според него следствието е една ценност на българската съдебна система.

"За съжаление дълго време следователите не бяха работили. Те трябва да бъдат готови да водят най-тежките разследвания", категоричен бе Найденов. Той коментира и натовареността на следователите и това, че тя не е много голяма. Натовареността се увеличава за последната година, посочи той. Отговорност за нея имат и окръжните прокурори, които да възлагат дела на следователите, каза директорът на НСлС.

Номинацията на Бойко Найденов беше подкрепена от главния прокурор Борис Велчев, председателя на ВАС Георги Колев, Камен Ситнилски, Ясен Тодоров, Михаил Кожарев, Милка Йотова и представляващата ВСС Соня Найденова, докато под предложението за номинацията на Евгени Диков се подписаха Румен Георгиев, Румен Боев, Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Галина Карагьозова.

 

Съдиите избраха 6-ма членове на ВСС

Делегатското събрание на съдиите успя да избере след почти 24 часово заседание шестимата магистрати от квотата за членове на ВСС.Избран...

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com