БСП предложи пакет от икономически и социални мерки заради извънредното положение (ВИДЕО)

5490
БСП предложи пакет от икономически и социални мерки заради извънредното положение (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Няколко конкретни предложения за икономически и социални мерки, свързани с кризата около коронавируса обяви БСП. От левицата настояват още от утре правителството да се опита да представи конкретни данни за това какво на първо време може да се промени в законодателството по тази тема.

За стриктен контрол срещу спекула с дефицитни стоки настояват от БСП

За спекула с дефицитни стоки, включително лекарства, предупреди депутатът от БСП Красимир Янков и настоя за стриктен контрол. „Ва...

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова властта да намери начин да включи и частните болници в битката със заразата и поемането на болни пациенти. Частните лечебни заведения вече заявиха готовност да се включат, но все още никой не ги е потърсил, заяви тя на брифинг след спешно заседание на ИБ на БСП и ръководството на парламентарната група.

"След здравния въпрос и здравето на хората за нас са най-важни социалните измерения на кризата. Искаме краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, подчерта Нинова. И обяви няколко предложения към правителството и Народното събрание.

Предлагаме мораториум върху битови плащания, ток, телефон, вода и бързи кредити. Искаме спиране на административни и граждански дела на частни съдебни изпълнители. При извънредните мерки хората не могат да се явят в съда и да си защитават правата, но пък могат да им бъдат отнети имущества", мотивира се Корнелия Нинова.

"Очакваме премиерът да внесе в НС информация за размера на фискалния резерв до момента и каква част от него може да се използва. Искаме и данни за състояние на държавния резерв – количества и колко от тях могат да бъдат освобождавани", поясни лидерът на БСП.

Социалистите очакват и отговор от правителството какви са възможностите за финансиране от еврофондове на икономически и социални мерки – за помощ на бизнеса, помощ при обслужване на кредити, за семейства, които остават у дома заради децата, помощ за хора, останали без работа.

Служители на БДЖ във Варна алармират, че не са им раздадени предпазни консумативи

За липса на медицински маски, ръкавици и дезинфектанти, алармират служители на БДЖ във Варна. Хората там твърдят, че са поставили въпро...

"Има държави, които вече са предприели подобни мерки. Искаме сериозен анализ какво е възможно да се предприеме", подчерта Корнелия Нинова.

От утре групата на БСП в парламента ще поиска изслушване на ресорните министри в съответните комисии, за да изнесат информация какви са евентуалните загуби, които се очакват в отделните сектори и браншове. Както и с какво може да им се помогне.

Левицата настоява за спешна промяна в Наказателния кодекс, свързана с определението що е това спекула, както и сериозно завишаване на глобите за спекула.

"Купонът свърши. Но и времето за общи приказки вече изтича. Време е за обмислени предложения и конкретни действия. На разположение сме за всичко разумно за овладяване на кризата и справяне с последиците от нея", завърши Корнелия Нинова.

Последна информация за коронавируса четете в нашия блог.

Външно министерство: Не предприемайте пътувания

"За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика