Бюджетна и икономическа комисии приеха Бюджет 2013

6702
Бюджетна и икономическа комисии приеха Бюджет 2013

Депутатите приеха на първо четене в бюджетна и икономическа комисия държавния бюджет за 2013 година, предаде БГНЕС.

В бюджетна комисия 12 народни представители гласуваха "за", 4 "против", а в икономическа – 16 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се". При гласуването не се приеха бюджетите на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Комисията за финансов надзор (КФН).

Приет бе и проектът на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г. В документа е предвидено диференцирано повишение на пенсиите от април 2013 г. със средно 9.3%. Осигурените средства за това са в размер на 586 млн. лева. Минималната пенсия също ще бъде увеличена – от 145 лв. на 150 лв.

Предвидено е и повишение на минималната работна заплата, която от 1 януари ще се покачи на 310 лв. С това покачване за последните три години ръстът е с общо 70 лв. В Проекта е предвидено повишение на тавана на пенсиите, който от 2013 г. ще бъде 770 лв. Това е обвързано и с покачването на максималният облагаем осигурителен доход, който от 2000 лв. ще се стане 2200 лв. Увеличава се и осигурителната вноска за фонд пенсии с 20 % за работещите в специалните ведомства по чл.69 на Кодекса за социално осигуряване, субсидирани от републиканския бюджет.

Заложено е и осигурените лица през следващата година да бъдат с 12 хиляди повече спрямо 2012 г. Проектът на бюджета на ДОО за 2013 г. бе приет и от Комисията по труда и социалната политика към НС. Предстои разглеждане на проекта в пленарна зала на НС и неговото гласуване от народните представители.

Редактор: Десислава Симова

Правят софтуер за електронен референдум

Български ИТ специалисти имат готовност да разработят софтуер, с който да се проведе електронен референдум. Това каза пред БТА Иван И...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com