Делото "Батко" продължава

4243
Делото "Батко" продължава

Делото срещу бившия директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев продължава в Софийски градски съд на 5 декември, предаде БГНЕС.

На 29 октомври Градският съд, в лицето на съдия Петя Крънчева, даде ход на делото срещу Веселин Георгиев. Един от свидетелите, които бяха изслушани тогава, беше Христо Тодоров, главен одитор в Сметната палата. Той заедно с още няколко експерти започва преди години проверка за финансовото управление на Пътния фонд през цялата 2006 година.

В хода на проверката, обаче, излизат публикации в пресата за злоупотреби, свързани с провеждането на обществените поръчки във фонда и по-специално с тези, спечелени от фирма "Биндер". В следствие на това председателят на Сметната палата взима решение в обхвата на одита да се включат и процедурите с участието на тази фирма и свързаните с нея консорциуми.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 година Веселин Георгиев в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

От това са настъпили значителни вредни последици за държавата. Договорите са за десетки милиона лева.

Съдия Петя Крънчева на практика е третият съдия от съда, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от съдия Георги Колев, но когато то беше на финала си, Колев оглави Върховния административен съд и делото трябваше да започне отново. След това делото беше дадено на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения". До трето разпределение се стигна, след като Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС и така делото беше поето от председателя на наказателното отделение и зам.-председател на съда Петя Крънчева.

Редактор: Десислава Симова

Съдът ще гледа делото срещу Алексей Петров

Софийски градски съд (СГС) ще заседава на 5 декември по делото срещу Алексей Петров и още петима души, предаде БГНЕС. Алексей Петров...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com