ДПС се готви за експертно правителство

9795
ДПС се готви за експертно правителство

Стотици се събраха край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне за традиционния възпоменателен митинг по повод 28 години от протестите срещу "възродителния процес", съобщи БГНЕС.

Сред официалните гости днес бяха зам.-председателите на ЦС на ДПС Лютви Местан и Рушен Риза, както и депутати от кърджалийския район, и пратеници на изселническите организации в Турция.

"Най-важната политическа задача пред ДПС е да участва активно в намирането на нова формула на управление на страната след парламентарните избори. Един от възможните варианти за създаване на алтернативно на ГЕРБ управление е правителство на широката коалиционна подкрепа, без да е задължително това да бъде строг коалиционен формат на кабинет от гледна точка на ярки партийни фигури", посочи Местан от трибуната на митинга.

"Крайно време е България да излъчи експертно правителство от най-добрите кадри на всички партии, а ДПС ще даде най-доброто от себе си, за да участва в него", подкрепи го депутатът Юнал Тасим.

За пръв път към този митинг опитаха да се присъединят и активисти на ГЕРБ, водени от народния представител Цвета Караянчева. Сред тях бяха зам.-областният управител на Кърджали Есат Садък и общинското ръководство на ГЕРБ в Кирково. Това предизвика смут и саркастични подмятания от страна на хора от ДПС. Въпреки това групата поднесе венци и цветя пред паметната плоча на 18-месечната Тюркян, загинала при репресиите по време на "възродителния процес" от 1984 г. в пограничното село Могиляне.

"Въпреки, че не бях поканена от организаторите, мой дълг бе да уважа събитието и да изразя съпричастие и солидарност с онези наши сънародници, които пострадаха от "възродителния процес" и от тоталитарния комунистически режим и които бяха прокудени от родните си места, физически малтретирани и изпратени в лагери. Това е позорно петно в историята на България, белязало мъчителния преход към демокрация. Бях в Могиляне не само като депутат от региона, но и като човек с гражданска позиция. За жалост за пореден път ДПС превърна един възпоменателен митинг в политически и използва един чисто човешки акт на поклонение за груба предизборна агитация и нападки срещу правителството", коментира Караянчева.

"Ние сме част от съдбата на тези хора и уважаваме истинската им болка, в момента сме свидетели на един предизборен митинг. Поведението на депутатите от ДПС е оскърбително спрямо местните хора и говори за явна нечувствителност към техните реални болки и проблеми", подчерта зам.-председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

Тя допълни, че 60 милиона лева от програмите за развитие на селските райони ще подкрепят общините в Кърджалийска област, освен това пред подписване е и Водният цикъл на стойност 68 милиона лева. ДПС ги боли, защото касичката им започна да се изпразва, уточни Караянчева.

Междувременно в Кърджали представители на изселническото дружество "Бахад" в Турция и на сдружението "Репресирани" в Момчилград се разграничиха от митинга, организиран от ДПС. Два автобуса с хора изпреварващо почетоха паметта на Тюркян още вчера, а днес бяхме в момчилградското село Груево, където също има чешма-паметник на убитите по време на съпротивата срещу "възродителния процес", посочи Халил Мехмед, бивш лагерник от Белене.

"Докато ДПС не се изчисти от агентите и доносниците на Държавна сигурност, ние няма да подкрепяме движението. Върхушката на тази партия благоденства и по избори лъже избирателите си, които нямат пари за един хляб. Този порок трябва да бъде изтръгнат, а турците да спрат да се подчиняват като стадо на охранените си пастири", посочиха зам.-председателите на "Бахад" Халил Йозтюрк, Мехмед Зафер и Шукри Алтай, също бивши политзатворници.

Редактор: Е. Гигова

НЦИОМ: Разликата между ГЕРБ и БСП остава 6%

ГЕРБ - 24,5 %, БСП - 18,5 %, ДПС - 6,3 %, „България на гражданите” - 5,8 %. Това са последните данни от националното предст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com