Енергетиката ни минава през две европейски проверки

4884
Енергетиката ни минава през две европейски проверки

Българската енергетика ще бъде подложена на две европейски проверки, които започват днес, съобщи БГНЕС. Едната се прави от експерти от Европейската комисия и обхваща цялата енергийна система. Другата ще търси финансови и юридически нарушения.

Двете проверки стават на фона на разкритията, че още преди три години държавният енергиен регулатор е сезирал прокуратурата за злоупотреби с трите енергоразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕОН и EVN. Още тогава комисията е установила, че ЕРП-тата са прехвърлили почти всичките си дейности на свързани с тях фирми и така са надули разходите си и са точили печалби към фирмите-майки. Сигналът на държавната комисия обаче останал без последствие и потънал в прокуратурата.

EVN ограничава алтернативните мощности в Югоизточна България

"И Ви Ен България електроразпределение" ще разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи в Югоизточна България, с п...

Успоредно с тези разкрития прокуратурата завърши своя проверка и се произнесе, че държавният регулатор не е изпълнявал както трябва контролните си функции. Затова държавното обвинение заведе наказателно производство.

Днес се очаква комисията да отговори с доклад на тези обвинения, а утре предстои публично изслушване на ЧЕЗ от регулатора. Компанията трябва да защити лиценза си, който е под въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com