Фидосова пусна 20 депутати от ГЕРБ на лотария

7608
Фидосова пусна 20 депутати от ГЕРБ на лотария

След уникалното предложение на премира в оставка Борисов на срещата му с президента ДПС и БСП с мандата си да съставят правителство, Искра Фидосова откликна подобаващо. Ще излъчим 20 депутати чрез жребий, защото огромно желание няма да има, за да подкрепят едно такова управление, заяви председателят на правната комисия, депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова, съобщи БГНЕС. Предложението на премиера в оставка е да бъде създадено правителство в рамките на сегашния парламент с мандата или на КБ или на ДПС, с подкрепата на СК, на "Атака" и на 20 народни представители от ГЕРБ.

Ние няма да участваме нито с лица, нито с предложения за министри, зам.-министри и други постове, добави Фидосова. Оттук нататък поканата е към останалите колеги от опозицията, защото всички се титуловаха сега, че са опозиция в момента - да бъдат управляващи, да съставят кабинет в рамките на тази, следващата седмица, ние ще го подкрепим. За да излязат, да осигурят 250 000 нови работни места, каквато идея се прокламираше на един конгрес, да сменят цените на тока, да се справят с монополите, които те създадоха, да увеличат пенсиите, минималната работна заплата, изреди тя.

Какво е това програмно правителство, къде го има в Конституцията, учуди се Фидосова на идеята, която възникна сред протестиращите и което предложи и Иван Костов.

Депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова и Светослав Иванов, както и Иван Костов от СК нямаха особено желание днес да коментират първия сериозен протест срещу банковия рекет, в който участваха хора, събрани първоначално пред БНБ и които впоследствие се вляха в общия национален протест вчера. Същият въпрос - има ли депутати, които възнамеряват да внесат промени в Закона за кредитните институции, които приравняват по права банките с държавата, бе зададен от БГНЕС и миналата седмица на зам.-председателя на икономическата комисия, депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев. Предупредихме го тогава, че се готвят протести и срещу тази несправедливост, но той се измъкна с опита на омбудсмана, който сезира КС по въпроса и който бе отхвърлен от съда.

Така че, засега едва ли не народните представители нямали какво повече да направят, независимо, че протестиращите ги набеждават в присъствие на силно банково лоби в парламента.

Кредитните институции са в друга комисия, но въпреки това всички предложения, които имат протестиращите помолих, сядаме, обсъждаме ги. Ще излезем с позиция и становища, отговори уклончиво днес Искра Фидосова. Не мога да ви кажа за личното ми мнение, защото не аз го пиша този закон, оправда се тя.

На улицата има много гласове и такива, които ние категорично не приемаме, заяви днес и лидерът на ДСБ Иван Костов в отговор на същия въпрос на БГНЕС. Всички гласове, които са национал-комунистически, които искат национализации, които искат разрушаване на многопартийната демокрация, ние сме категорично против тях, отмести въпроса той. Първо, исках да се разгранича да не мислите, че ние сините сме тръгнали да угаждаме на хората на улицата. От тая гледна точка ние приемаме това, което може да се направи сега в рамките на 1 месец, продължи Костов. Не съм тук да отговарям за личното си мнение, не съм правил дълбок анализ на всички искания на протестиращите, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com