Глобиха фирми в Добрич за възпрепятстване на проверки

6010
Глобиха фирми в Добрич за възпрепятстване на проверки

С по 20 000 лв. са глобили този месец трудовите инспектори в Добрич две фирми за препятстване на проверки, съобщи началникът на Дирекция “Инспекция по труда” за Добрич и Силистра инж. Младен Мартинов.

Случаите касаят една строителна фирма и селскостопански производител в района, които са отказали достъп на трудовите инспектори до фирмената документация. 54 пък са предприятията в областта на Добрич, които дължат трудови възнаграждения на служители и работници към момента. Общата стойност на дължимите суми (заплати и обезщетения) е 636 092 лв.

Българските фирми не обучават персонала си

Фирмите в България отделят най-малко пари за обучение на персонала си. Това сочи изследване за качеството на пазара на труда в 11 ев...

В някои фирми не са изплатени трудови възнаграждения на 3-ма души, другаде тази бройка е между 15 и 20 човека. Има просрочени задължения и от миналата година. Дори след издадени предписания и изтичането на срока по изпълнението им работодатели продължават да дължат суми на работещите, подчерта инж. Мартинов.

Глобите за подобно нарушение са от 1500 до 15 000 лв., като до този момент няма случаи на наложени парични санкции в максималния размер. Основно заплати и обезщетения се дължат в сферата на търговията, хотелиерството и ресторантьорството, шивашката индустрия, строителството и транспорта. От началото на годината до днешна дата след намесата на трудовите инспектори са изплатени дължими от работодателите суми в размер на 543 922 лв., добави Фокус.

През тази година, в сравнение с миналата, няма увеличване на броя жалби и сигнали по това основание, което се отчита като положителен факт, каза инж. Мартинов. Той посочи, че последната стъпка за работещите, на които фирмите дължат заплати, е да бъдат потърсени правата чрез съдия-изпълнител. През 2012 година няма случаи на забавяне или неплащане на трудови възнграждения в областта на селското стопанство, каза инж. Младен Мартинов.

Редактор: Евгения Гигова

Пчеларка дари мед на дечица в Добрич

Пчеларка подари 189 бурканчета с мед на децата от целодневна детска градина „Звездица” в Добрич, съобщиха от пресцентъра на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com