Христова: Премиерът загуби шанса си за втори мандат

6090
Христова: Премиерът загуби шанса си за втори мандат

Премиерът вече загуби шанса си за втори мандат, коментира председателят на НДСВ Христина Христова на фона на масовите протести в страната, съобщи БГНЕС.

Хората излязоха на улицата да протестират срещу ЕРП-тата, но ние мислим, че те се бунтуват срещу управлението. Безхаберието и "калинките" са полазили навсякъде и хората искат да се отърсят от този кошмар, смята Христова. Има вече гласове за смяна на правителството. Такава ситуация не е била по време на прехода, но дори през 1997 година нямаше бунтове в 35 български града, констатира Христова.

Преди една година от НДСВ предупредихме икономическата криза да не стане социална и сега тя прерасна в бунт, бяхме пророци, но признаваме правото на хората. Причините са три: некадърното управление на ГЕРБ или направо демонтажът на управлението, на контролните институции и повсеместната бедност. Последиците от всичко това ще бъде показната екзекуция частното да стане в полза на държавното и ако сега премиерът се огъне пред натиска и национализира ЕРП-та, това ще бъде трагична грешка на управляващите, защото кой инвеститор ще посмее да инвестира тук, запита тя. Държавата допусна ДКЕВР да функционира като едно затворено общество. Какво е необходимо да се направи - смяна на управлението, либерализация на търговията с еленергия, контрол на държавните и частни монополи и НС да избира не само председателя, но и членовете на ДКЕВР, предлагат от НДСВ.

Не знам дали някой се учудва, че някой министър на ГЕРБ си подава оставката – това е министърът, който най-малко 7 пъти ни "извади" от кризата, който 4 години не намери начин да използва държавния бюджет за стимулиране икономиката на България, коментира Христова оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

Отговорността се носи от министър-председателя, а не от неговите заместници, добави Минчо Спасов, председател на Съвета по вътрешен ред и право в НДСВ. С него се съгласи и Христова. Оказва се, че премиерът отново е спал, заяви Спасов по темата и разясни механизма на проблема с високите цени на тока и недоволството на гражданите, цитирайки написаното в блога на Велина Маринова. Нашата държава е приела определени ангажименти, продължи той. Имаме два реда монополисти - националният БЕХ или НЕК, който изкупува енергията по регулирани цени от ДКЕВР от всички производители и я продава на регионалните монополисти. Това беше практика във всички страни на ЕС, но до март 2011 година. Отделянето на операторите на преносими системи на газ и електроенергия е ключово изискване на Третия енергиен пакет. Към момента операторите реално не са отделени и не са сертифицирани пред ЕК в съответствие с директивите на енергийния пакет, а това е едно от най-тежките нарушения на европейските разпоредби, каза Спасов.

Без това отделяне няма как да се създаде реален и конкурентен пазар у нас. Вследствие на това забавяне на пазара на едро на електроенергия продължава да доминира основния играч вертикално-интегрираната икономическа група БЕХ. България все още няма действаща енергийна борса и пазар на електроенергия. Съществуващата квотна система парализира функционирането на пазара на едро, при която производителите са задължени да продават продукцията си на НЕК по регулирани цени и не могат свободно да се договарят с доставчиците, продължи с коментара си Спасов. Не е изпълнено изискването крайните клиенти да могат свободно да сменят доставчиците си, както е предвидено с директивите. Необходимо е да бъде премахната системата на обществения доставчик, която поддържа господстващото положение на НЕК на пазара, като се премине към пазарен подход, при който производители и доставчици да могат свободно да избират контрагентите си, е мнението на Минчо Спасов. В същото време следва да се вземат предвид задължението за универсална услуга и се гарантира ефективно защитата на уязвимите клиенти, добави той.

Следващата бомба тиктака на газовия пазар - и там нямат намерение да се прилагат Третия енергиен пакет и Борисов много добре знае това, но не говори за проблема, посочи Спасов. Защото газовият пазар също трябва да бъде либерализиран. Трябват ни компетентни хора в управлението, с морални качества, които да пазят обществения интерес, смята Спасов.

Фискалният резерв вече е под изискуемия минимум и според наши данни той е вече около 3.4 млрд. лева, заяви Георги Найденов, председател на съвета по икономика и финанси. Какви варианти има - трябва държавата да емитира нов дълг или да бръкне отново в резерва. Но и тези два варианта за нас са недопустими, каза той. Бюджетът започва да се издънва още преди изборите. А в момента външният ни дълг е с 3 млрд. лева по-висок, отколкото в началото на мандата на това управление, а фискалният ни резерв ще бъде с между 3 и 4 млрд. лева по–малко, отколкото в началото на мандата на ГЕРБ, уточни той.

Пукнаха балона на ГЕРБ и монополите

Балони във формата на сърце, на които пише "ГЕРБ + монополите = В. Н. Л." (вечна неразделна любов, бел. ред.), пукат доброволци от Движ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com