Изборите в Белорадчик – кеш, вино и презервативи

10265
Изборите в Белорадчик – кеш, вино и презервативи

Точно след седмица, на 22 юли, ще се проведат избори за местен парламент в Белоградчик.

Тук, освен масовото нашествие на национални политици през последната седмица, се забелязва и особен вид политически бартер. Разменят се гласове срещу вино, кебапчета, презервативи, кибрит, дърва и, разбира се, пари в брой, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Тази седмица докато в Народното събрание тече ожесточен дебат за изборното законодателство, край Белоградчишките скали ще се осъществява нов тип политическа търговия нямаща нищо общо с текстовете, ограничаващи купуването и продаването на гласове.

Обедняването в северозападната курортна община принуди политическите брокери да осъществяват разменна търговия - гласове срещу стока.

Според проучване, чийто резултати ще бъдат оповестени тези дни, една трета от избирателите в общината открито заявяват, че биха продали гласа си и биха гласували за партия или коалиция, която не харесват.

Най-много са готови да го направят, ако им предложат работа – 31%. Една четвърт ще гласуват за тази партия/ коалиция, която предложи работа на член на семейството, а всеки пети е готов да продаде гласа си срещу пари. Според резултатите от проучването купуването и продаването на гласове се възприема от преобладаващата част от избирателите като норма, а не отделен инцидент.

Водач на листата на една от земеделските партии мотивира избирателите си с по 5 литра вино.

В същото време от ВМРО на Красимир Каракачанов раздават по 20 презервативи, а кметът е направил непробиваема схема с дърва за огрев.

"Дървата се раздават от директора на "Дирекция социално подпомагане" и кандидат за общински съветник. Това е публична тайна". Това ни казва служител от Общината, пожелал анонимност по обясними причини.

Активистите на БСП са най-скромни. Те раздават кибрит с послания за референдум за АЕЦ "Белене".

ГЕРБ единствено не приемат бартерната търговия и залагат на присъствие от висшите етажи на властта и на пари в брой за активисти и държавни служители, които предварително са минали от къща на къща пред зоркия поглед на местната полиция, която безучастно гледа, но не вижда случващото се. БГНЕС припомня, че председателят на НС Цецка Цачева и вицепремиерът Симеон Дянков лично посетиха града през последните месеци. Дянков дори кацна с правителствения хеликоптер на стадиона.

Ред, законност и справедливост също имат странен модел за печелене на гласове. Водачът на листата им Ирена Венкова, бивш шеф на Районен съд – Белоградчик, а сега адвокат, е обявила в едва забележима табела на кантората й, че дава консултации и завежда дела до 22 юли включително безплатно.

Представители на партия Лидер предлагат по 10 лева за глас и 2 кебапчета, но никой не желае да ги вземе, защото считат, че са обидно малко. Атака дори не са успели да съберат кандидати и това ги е лишило от възможността да участват на частични избори в общината.

Цветелин Кънчев също има листа на Евророма, но ромите не крият огорчението си от него и казват, че ще гласуват за този който им даде поне една надница.

През последните две седмици ромите от Белоградчишката община гледат безплатни политически представления. Сегашният кмет Борис Николов и екскметът Емил Цанков само преди два дни се караха жестоко на събрание в ромския квартал и едва ги разтърваха да не се сбият. По този повод част от ромите остроумно подвикваха "Кмете, стига с тия цигански номера". Събранието тук все пак приключи с помирение тъй като един от ромските тартори дръпна кабела на озвучаващата уредба и заяви: "Хайде тръгвайте си и на 22 чакаме парите".

Капак на тази странна кампания в Белоградчик ще сложат Софи Маринова, Устата и Любен Дилов - син, които ще забавляват гости и жители на града тази вечер в полза на коалиция "На чисто", известна в града като схемата на Антоан Николов за влизане на фирмената му коалиция в Общинския съвет.

Битката за влизане е максимално разгорещена и заради това, че това са последните пропорционални избори преди парламентарния вот, който се очаква да бъде на 07 юли 2013 г.

От резултатите на тези избори по подобие на Кюстендил политическите наблюдатели ще правят изводи за реалното съотношение на политическите сили в национален мащаб.

БГНЕС припомня, че в Белоградчик са регистрирани 12 партии и една местна коалиция от партии, но шанс да прескочат бариерата за влизане в местния парламент имат само 4 партии – ГЕРБ, БСП, ПП "Български социалдемократи" на кмета Борис Николов и Ред, Законност и Справедливост.

Редактор: Мая Боева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com