Конституционният съд не работи до избирането на нов член

7765
Конституционният съд не работи до избирането на нов член

Конституционният съд не работи до избирането на нов член от парламентарната квота. Това стана ясно от отговор на министъра на правосъдието Диана Ковачева на брифинг в Министерството на правосъдието.

По закон конституционните съдии трябва да изберат председател на Конституционния съд в пълен състав. След неуспешния опит на Венета Марковска да положи клетва като конституционен съдия от парламентарната квота, съставът на КС не е пълен. На въпрос – това означава ли, че на практика Конституционният съд не работи, министър Ковачева отговори: "Очевидно, да".

Процедурата започва отново в Народното събрание, посочи Ковачева. Тя се надява този път да има достоен кандидат, както и да има достатъчно време, за да не се окаже, че се прибързва. Каузата на почтеността спечели, заяви Диана Ковачева. Очевидно Венета Марковска в момента е във висящо положение, посочи министърът. Не виждам как ще остане във ВАС при тези обстоятелства, заяви министър Ковачева. Това очевидно е прецедент, няма друг такъв казус, продължи тя.

Според Ковачева, ако се приеме, че Венета Марковска е освободена от ВАС, това е лесният вариант и тя може отново да се яви на конкурс, съобщи БГНЕС.

В решението на висшите магистрати е записано, че Венета Марковска се освобождава от длъжностите, които заема във ВАС "от датата на встъпване в длъжност в КС". В решението на ВСС не е посочена законова разпоредба, според която ВСС освобождава Марковска безусловно. Затова Венета Марковска отново е подала оставка като зам.- председател на Върховния административен съд и ВСС трябва да я гласува.

Новите конституционни съдии ще положат клетва

В Конституционния съд днес ще се състои церемония по полагането на клетва от новоизбраните и новоназначените за съдии, съобщиха от съда...

Министър Ковачева смята още, че на самото пленарно заседание е трябвало да се разгледа по - подробно сигналът срещу Венета Марковска. Реакциите трябва да са своевременни и адекватни, коментира Ковачева. Критиката на ЕК беше сигнал, че ЕК следи внимателно България, подчерта тя и допълни, че споделя критиките на ЕК срещу българския парламент.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com