Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

21 май 2024, 09:12 часа

Въпросът за това колко захар трябва да се консумира на ден е важен в областта на храненето и здравето. Захарта, макар и да осигурява бърз източник на енергия, може да доведе до различни здравословни проблеми, ако се консумира прекомерно. Препоръчителният прием на захар варира в зависимост от фактори като възраст, пол, ниво на физическа активност и общо здравословно състояние.

Американската сърдечна асоциация (АНА) предлага мъжете да консумират не повече от 9 чаени лъжички (36 грама) добавена захар на ден, докато жените трябва да се стремят към не повече от 6 чаени лъжички (25 грама) на ден. Добавените захари се отнасят до захарите и сиропите, добавени към храните по време на обработката или приготвянето им. Тези насоки се основават на дневен калориен прием от около 2000 калории, така че те могат да варират за хора с по-високи или по-ниски калорийни нужди.

Защо не трябва да измервате кръвната захарта веднага след хранене?

Важно е да се прави разлика между естествените захари, като тези, които се съдържат в плодовете, и добавените захари, които често се включват в преработените храни и сладките напитки. Плодовете съдържат естествени захари заедно с основни хранителни вещества като фибри, витамини и минерали, което ги прави по-здравословен избор в сравнение с храните и напитките с добавени захари.

Прекомерната консумация на захар е свързана с редица здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания и кариес. Консумацията на твърде много захар може също така да доведе до енергийни сривове и да допринесе за промени в настроението поради колебанията в нивата на кръвната захар.

Един от начините да следите за приема на захар е като четете етикетите с хранителните стойности на опакованите храни. Съставките като захароза, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, глюкоза и фруктоза показват наличието на добавени захари. Съобразяването с размера на порциите и избирането на пълноценни храни вместо преработени също може да помогне за намаляване на приема на захар.

Как да регулираме скоковете на захарта след хранене?

Някои съвети за намаляване на консумацията на захар включват:

- Избиране на вода, билкови чайове или неподсладени напитки вместо сладки напитки като сода и подсладено кафе.
- Избор на цели плодове вместо плодови сокове, които често съдържат добавени захари и нямат фибри, които се съдържат в целите плодове.
- Ограничаване на консумацията на десерти, бонбони и сладки закуски и избор на по-здравословни алтернативи като пресни плодове, кисело мляко или ядки.
- Четене на етикетите на храните и избор на продукти с по-ниско съдържание на захар или без добавени захари.
- Умерено използване на естествени подсладители като мед или кленов сироп вместо рафинирани захари.

Важно е да се отбележи, че не всички захари са "лоши". Въглехидратите, включително захарите, са жизненоважен източник на енергия за организма, особено при дейности, изискващи бързи приливи на енергия. Въпреки това съсредоточаването върху получаването на захари от цели храни, а не от преработени източници, може да доведе до по-балансирана и питателна диета.

В крайна сметка ключът към здравословното хранене е умереността и балансът. Въпреки че е нормално да се наслаждавате на сладкиши от време на време, внимателното отношение към приема на захар и информираният избор на храни могат да допринесат за цялостното здраве и благополучие.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес