Маски в час: Няма да се носят от 8-13ч., има почивки

4040
Маски в час: Няма да се носят от 8-13ч., има почивки
Снимка: iStock

Маските са задължителни в час за учениците от 5 до 12 клас, разпореди образователният министър. Според проучване родителите смятат, че маските са неподходящи за начален етап. На същото мнение са директори и учители. При прогимназиалния и гимназиален етап – повечето учители и директори искат да се носят маски в клас. Родители и ученици са против и неодобряват идеята. Въпреки това предстои МОН да въведе мярката и още от 30 ноември до 23 декември (Коледната ваканция) учениците да минат на гъвкав график на обучение, като се разделят на малки групи и редуват присъствено и онлайн обучение.

Красимир Вълчев: Следващите седмици ще са най-тежките за образователната система

"Моята лична позиция е категорично "за" маските в клас. Наистина трябва да сме с маски в класната стая – доколкото е възможно и при дейностите, при които е възможно. Има такива като спорт, като устни изпитвания или четене на глас, при които е невъзможно да бъдат учениците с маски. И там е резонно да няма маски, така е разписана и заповедта на министър Вълчев." Това каза пред btv директорът и учител в 107 ОУ Данко Калапиш.

Идея: Не е късно бързите антигенни тестове да се въведат в училищата

Периодът, в който се обясняваше, че локдаунът е с цел да се пригодят всички системи, така че когато вълната е по-тежка и ни удари да мо...

Той даде пример с учениците в 107 ОУ, които носят маски и сега по тяхно желание в клас - "Около 50% от учениците от началото на годината са предимно с маски в часовете и сега.", каза Калапиш и добави, че в Испания, например, всички деца от 6 години нагоре са с маски от началото до края на учебния ден в Испания.

По думите му обаче у нас няма нужда най-малките да са с маска.

5-6 клас достатъчно ли са големи, за да осъзнаят и носят маски през целия ден в училище? "Ако трябва да съм честен, децата са по-отговорни от възрастните в това отношение. Те пазят себе си, умеят да се пазят сами себе си, умеят да пазят и възрастните. Дали са достатъчно големи? Те са деца винаги – до 12 клас. Разбира се, винаги могат да носят маската, за да спазят това наше изискване.Да, достатъчно големи са. Маската няма да се носи от 8 до 13 – има почивки, има дейности, в които е невъзможно за носене. Да не ги приемаме като императив – слагаме в 8 и сваляме в 13.", коментира още Калапиш.

Как се разрази коронавируса в училищата?

Няма да глобяват директори и учители, ако децата не носят маски в училище

Няма да има глоби за училищните директори и за учителите при неносенето на предпазни маски от учениците в училищата, но директорите отг...

"Не смея да кажа огнища" – коментира той въпроса дали е било ясно от самото начало, че училищата ще се превърнат в своеобразни огнища на коронавируса. „Докато времето беше топло и беше възможно проветряването в класните стаи, удържахме фронта, така да се каже. Нямахме заразени учители… Моментът, в който избиха случаите, беше моментът, в който затворихме прозорците. Времето захладня, не можехме да държим отворени целодневно прозорците и респективно последва заразяване на повечето колеги.", каза той.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование