МИЕ твърди: Искането за Христозов не от нашата компетентност

14079
МИЕ твърди: Искането за Христозов не от нашата компетентност

От полученото постановление на 26.06.2013 година се изяснява ситуацията с получено разрешение за достъп до класифицирана информация – ниво "Поверително" на Георги Христозов като Изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица Изток 2", което е издадено на 14.02.2010 година и е с пет годишен срок на валидност. Георги Христозов към момента не е Изпълнителен директор на дружеството, посочват от МИЕ. 

Прокурорското предписание е да се предприемат съответните стъпки, за да се преустанови действието на даденото разрешение за достъп до класифицирана информация. Тези стъпки са изцяло в компетентността на Служителя по сигурността на информацията в ТЕЦ "Марица Изток 2", а не на Министъра на икономиката и енергетиката. Ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2" е уведомено. 

Рокади в ръководствата на БЕХ, АЕЦ Козлодуй и "Мини Марица Изток"

Съветът на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД освободи Борислав Борисов от Съвета на директорите на "Националната електр...

БЕХ е самостоятелна структурна единица по силата на Закона за защита на класифицираната информация и нейният ръководител следва да преценява необходимостта и да определя нивата на достъп до класифицирана информация и длъжностите, които следва да ги притежават. След това негово решение започва процедура по проверка от страна на служителя по сигурността на информацията в БЕХ или от ДАНС в зависимост от нивото. 

Министерството на икономиката и енергетиката е изискало информация и е уведомено, че тази процедура по определяне на нивата на достъп и получаване на разрешение за БЕХ и в частност за Георги Христозов е започнала, но към момента не е завършила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com