Митрополит Николай ще говори след 16-ти декември (видео)

14999
Митрополит Николай ще говори след 16-ти декември (видео)

На всичко, което ви интересува, ще дам отговор след изтичане на 40-дневния траур от кончината на Неговото Светейшество Максим. Това каза пловдивският митрополит Николай на влизане в сградата на Светия Синод, където продължават заседанията от зимната сесия на Синода.

Митрополит Николай отказа да отговори на въпроса дали неговото идване означава, че приема сегашното ръководство на Светия Синод. "Ще говоря след 16-ти декември", каза той, предаде БГНЕС.

Същевременно митрополит Йосиф, който отговаря за православните ни епархии в САЩ, Канада и Австралия, потвърди, че не би приел да стане патриарх. Като причина той изтъква агентурното си минало. Митрополитът също не присъства на първите заседание на Св. Синод поради ангажименти в чужбина. 

"Като дойде времето, ще си подам своето писмо, но в същото време Св. Синод решава. Ако ви кажа за моето житие, битие досега – аз нито съм искал да отида в Америка, нито съм искал втори мандат, нито трети, нито четвърти, нито да бъда избран за митрополит на САЩ, Канада и Австралия. Обаче, ето 30 години съм там не по желание, а по послушание и по служение", обясни Йосиф.

В средата на миналата седмица Светият Синод призова митрополитите Григорий, Игнатий и Николай да участват в Зимната синодална сесия. Тогава се припомни уставът, според който митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на синода по причини, които не са признати за уважителни. При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание, посочиха от Светия синод.

Митрополит Йосиф, който стана първият духовник покаял се за агентурното си минало, заяви още, че не може да каже дали досиетата са развалили отношенията в Синода. Той посочи, че не е бил тук и припомни своето предложение, в което никой не се е вслушал. Митрополит Йосиф предложил тримата митрополити, които нямат досиета с председателството на дядо Максим, заедно с други юристи да помолят комисията да им даде всички досиета на всички 11 митрополити и да се разгледа професионално дали има нарушени догми или на каноните, има ли доноси.

Той отказа да посочи категорично дали би подкрепил евентуална кандидатура на единствения митрополит без досие, който отговаря на уставните изисквания за патриарх - ловешкия владика Гавриил. Митрополит Йосиф посочи отново, че следващият патриарх на Българската православна църква трябва да е анализатор. "Ако св. патриарх Евтимий беше исихаст, ако дядо Кирил блажена му памет, беше академик, ако дядо Максим беше аскет, новият за мен трябва да бъде анализатор", каза той.

След заупокойната молитва по повод 20-те дни от кончината на блаженопочившия и приснопаметен Светейши Български патриарх Максим синодалните архиереи ще се занимаят с процедурата по подготовката и провеждането на Патриаршеския избирателен Църковно-народен събор.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com