Може да осъдят България на неустойка за прекратен договор за апаратура в болница

5532
Може да осъдят България на неустойка за прекратен договор за апаратура в болница

Има опасност държавата да бъде осъдена да плаща неустойка от 4 млн. евро за прекратен неизгоден договор за апаратура в болница „Св. Екатерина”. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева при изслушването й на заседание на Комисията по здравеопазване, в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Емил Райнов, предаде „Фокус”. Райнов обясни, че през 2005 г. е съществувал казус с болница „Св. Екатерина” за покупката на един компютърен томограф.

„Впоследствие сделката беше отменена. Скоро разбрах, че все още този казус не е решен и държавата ще бъде осъдена да плаща голяма неустойка”, заяви депутатът.

Свършиха направленията за септември

Направленията за изследвания и прегледи при специалист са изчерпани до края на септември в някои части на страната. Табели с огромни на...

Наскоро се запознах с този казус лично от директора на болницата проф. Генчо Начев, заяви Андреева. Тя обясни, че договорът за апаратурата е сключен между тогавашното ръководство на болницата и фирма.

„По данъчна декларация, стойността на апаратурата е 750 000 евро, а договорът е предвиждал болницата да плаща 60 000 евро месечен наем. Новото ръководство преценява, че договорът е неизгоден и го прекратява. Договорът е бил сключен без процедура по Закона за обществените поръчки”, посочи Андреева.

„В момента в Касационния съд е внесена жалба от фирмата, която иска около 4 млн. евро неустойки, за времето, за което болницата е прекратила договора. Притеснени сме, защото това е много сериозен ресурс и това би влошило силно финансовото състояние на болницата”, отбеляза здравният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com