Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма отказване! 41-ви ден на протести

24 юли 2013, 19:41 часа • 20066 прочитания

Няколко хиляди граждани са събрани пред Министерски съвет и Президентството в знак на протест срещу кабинета, съобщи агенция „Фокус”. Движението в района е блокирано. Сградата на Министерски съвет е заградена с метални заграждения, в района има особено засилено полицейско присъствие. Протестиращите освиркват сградата и скандират „оставка”. Те държат български знамена и знамена на Европейския съюз. Част от лозунгите гласят „България иска оставка”, „Оставка - който не участва, съучаства”. Един протестиращ държи макет на глава на кон, направена от стиропор.

Варна

41-ви протест срещу правителството на Пламен Орешарски се провежда във Варна. Варненци блокираха за известно време кръстовището пред сградата на община Варна, след което се отправиха по бул. „Мария Луиза” в посока Катедралата. Движението в тази посока бе блокирано. Автобусите на градския транспорт, които се движеха по тази линия, следваха шествието, тъй като трафикът им бе блокиран. Шофьорите подкрепиха протеста с ритмично натискане на клаксони. Протестиращите достигнаха до кръстовището на булеварда с другия централен булевард „Владислав Варненчик”. Шествието се предвожда от транспарант с надпис: ”Варна казва: Оставка!”. Сред протестиращите има хора от всички възрасти – пенсионери, активно работещи, майки с деца, дори и домашни любимци. Скандират: „Мафия”, „Червени боклуци”, „Оставка”. Хората обсъждат протестите в столицата, като цяло – протестите във Варна са в подкрепа на протестите в София. Развяват се български знамена. Водачите на автомобили също подкрепят протеста с ръкопляскания, ръкомахане и натискане на клаксони. Протестът се подкрепя и от хора, които нямат възможност да вървят с множеството. Хората искат незабавна оставка на правителството, спешни промени в Изборния кодекс, които да гарантират равно участие в бъдещото Народно събрание на политическите партии и гражданите, както и възможност за сваляне на имунитета на депутати и тяхното отзоваване, ако не оправдаят доверието на избирателите.

Бургас

Двайсетина души се събраха на протеста тази вечер пред сградата на община Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус". Освен свирки и развети трибагреници, недоволните от управлението носеха и плакати. На тях можеше да се прочете "Наглостта на властта е престъпна", "Хората, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци", или по повод снощните сблъсъци - "Българската полиция и армия са част от българския народ". Протестиращите бургазлии подкрепят протеста в столицата. За обсадата на парламента снощи една от тях каза, че протестиращите са достатъчно интелигентни, но 40 дни да протестираш и безобразията да продължават, нещата рано или късно ще избухнат. "Неизбежно беше и това управляващите го знаят. Те предизвикаха протестиращите с опита си да напуснат Народното събрание с автобуса". Според друг недоволен бургазлия снощните сблъсъци са нагласени и тепърва ще се доказва откъде е излетяло павето - от протестиращите или от автобуса с депутати. "Нормално е провокацията да е сценарий и да идва от полицай или депутат", каза той.

Пловдив

Протестиращите пловдивчани планират по време на шествието си да преминат през митрополитския храм "Света Марина", за да запалят свещ, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Те са предприели това, заради липсата на отговор на молбата им към Митрополит Николай да ги благослови и подкрепи. Около 70 души тръгнаха на шествие по главната улица на града с обичайните скандирания "Оставка", "Мафия" и "Всеки ден ще е така до оставката".

Смолян

За четвърти пореден ден около 20 смолянчани излязоха на мълчалив протест в Смолян,. Около час те стояха до паметника на Христо Ботев на Стария център в града, където е и най-оживеното място по това време на деня. Част от протестиращите носиха българския трибагреник и лозунги, които бяха за оставка на правителството и против назначенията на кабинета в Смолян и по-специално на зам.-областния управител на града Бейхан Дуран.

Според протестиращите, той е с криминално минало и не е достоен да заема този пост. Всички протестиращи в Смолян подкрепят протестиращите в столицата и заявиха, че ще продължат протестите, докато не бъдат чути. Те изразиха благодарност към всички участници в протеста в София снощи, които не са се подали на провокации. Един от тях заяви, че няма нищо против представителите на различни политически сили да са в управлението на страната и в частност в област Смолян, но да бъдат кадърни и да знаят за какво са дошли тук и са заели този пост.

Протестиращите в Смолян ще излязат на улицата и утре в 18.00 часа, като очакват и разрешение от община Смолян за провеждане на шествие по главната улици на Смолян. Към момента те имат разрешение само за протест пред паметника на Христо Ботев. Протестът бе охраняван от двама полицаи.

Ямбол

Протестът срещу кабинета „Орешарски” в Ямбол и тази вечер протича по обичайният, спокоен начин. Протестиращите изразяват недоволството си без инциденти. Досега, вече повече от две седмици, до ескалация на напрежението не се е стигало. И тази вечер на площада пред общината, където е сборният пункт, се събраха около десетима човека. Исканията им продължават да са същите, а именно предсрочни избори след промяна на Изборния кодекс, промяна на Конституцията и цялостна промяна на политическата система. Протестиращите са категорични, че всяка вечер ще излизат на площада, докато не бъдат изпълнени исканията им. Традиционно недоволните от правителството преминават по централните улици на града.

 

*Информацията е актуална към 19,41 ч.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес