Патриарх Неофит: 24 май - празник на духовността, книжовността и на вярата в Спасителя

14822
Патриарх Неофит: 24 май - празник на духовността, книжовността и на вярата в Спасителя

Честит празник, каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди да отслужи Благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", предаде БГНЕС. 

Празникът на Светите братя е празник на духовността, на книжовността, най-вече на вярата в Спасителя, чиято светлина навлезе в българския род, именно чрез подвига и делото на светите братя Кирил и Методий. 

Плевнелиев: Просперираща държава се гради, уповавайки се на науката

Като държавен глава вярвам, че една модерна, успяваща и просперираща държава се гради и развива, уповавайки се на науката, на образован...

Патриаршеско и синодално послание по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост бе прочетено от епископ Наум, главен секретар на Св. Синод . В него се посочи важността на делото на равноапостолните солунски братя Константин - Кирил и Методий. "Свой принос за това богоугодно дело имаше и нашата Българска църква и държава, в които учениците на светите братя Кирил и Методий успяха да доведат докрай мисията си да я продължат по-късно и на север, към Светата Рус, отваряйки нова страница в историята на културна Европа и давайки пример за подражание на другите народи", се казва в посланието.

Там се отбелязва, че от началото на тези събития са изминали вече 1150 години, но и че равноапостолният подвиг на светите Солунски братя обаче "продължава да блести от далечното минало като пътеводен фар към Царството Божие за всички верни на Истината". "В лицето на светите братя Константин - Кирил и Методий, Църквата за пореден път категорично доказа своята Богочовешка и човеколюбива същност, а книжовността, дошла в резултат от тяхното дело, и днес украсява съкровищницата на богочовешкото съработничество - като вечен залог за пребъдването на славянската църковно-просветна традиция", се посочва е посланието. Там се отбелязва и че делото на светите братя Кирил и Методий е наше скъпо наследство, но и завет към поколенията, който всички ние сме призвани да пазим и продължаваме през вековете. 

По време на благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", патриарх Неофит се помоли за това хората да живеят в мир, радост и всяко благополучие. В края му той посочи важността на извършеното от светите братя. "Велико чудо бе и оцеляването на нашия български народ по неравния му исторически друм. Слава вам родни светци и славянски учители да пребъде делото на просвещението във вярата и благочестието до века", каза той. След това честити празника и пожела отличен успех на тези, които се учат на знание и благочестие и тези, които се трудят за тях. "Учащи и учащи се, за много и много години", благослови Негово Светейшество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com