Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

15300
Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване
Снимка: istockphoto.com

Определени видове чай не само успокояват, но също така могат да помогнат в процеса на отслабване, особено ако са част от здравословна диета.

Чаят също може да помогне при регулиране на теглото, тъй като съдържа много антиоксиданти и съединения, които могат да поддържат цялостното здраве, да намалят възпалението и дори да намалят риска от хронични заболявания. Изданието The Health Site посочва топ 7 на най-добрите напитки в това отношение.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа много антиоксиданти, а именно катехини. Изследванията показват, че катехините могат да поддържат здравословен метаболизъм и да увеличат ефективността на тялото при изгаряне на мазнини, като по този начин намаляват мастните натрупвания, особено в коремната област.

Зеленият чай също съдържа малки количества кофеин, който може да увеличи скоростта на метаболизма, с която тялото ви изгаря калории. Кофеинът може също така да увеличи окисляването на мазнините, насърчавайки тялото ви по-лесно да използва мазнините като източник на енергия.

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

Черен чай

Черният чай, макар и по-малко известен от зеления чай като средство за отслабване, също има много предимства в тази област. Процесът на ферментация на черния чай повишава нивата на флавоноиди, особено теафлавини и теарубигини, за които се смята, че насърчават загубата на тегло и намаляването на мазнините. Благодарение на тези съединения метаболизмът се подобрява и висцералните мазнини намаляват. 

„Доказателствата показват, че полифенолите в черния чай са по-ефективни от техните аналози в зеления чай, когато става дума за благоприятно въздействие върху теглото“, отбелязва изданието. 

Улонг чай

Чаят улонг попада между зеления и черния чай по отношение на нивата на окисляване и се отличава с ползите си за регулиране на теглото. Този чай също така съдържа широк спектър от полифенолни съединения, които могат да насърчат загуба на тегло. Отбелязва се, че тези биологично активни компоненти подобряват метаболизма на мазнините, повишавайки способността на тялото да изгаря мазнините по-ефективно.

„Някои доказателства сочат, че пиенето на чай оолонг в продължение на две седмици увеличава окисляването на мазнините, което потенциално може да помогне на хората да отслабнат. Освен това чаят оолонг понижава нивата на кръвната захар и инсулина, което също може потенциално да помогне при загуба на тегло“, се казва още в публикацията.

Ментов чай

Чаят от мента може да бъде друг билков „партньор“ за контрол на теглото, но той действа по различен механизъм.

Чаят от мента може да насърчи загубата на тегло директно чрез подобряване на храносмилането и потискане на апетита. Ментолът, съдържащ се в ментата, действа като естествен мускулен релаксант, особено в стомашно-чревния тракт, като помага за намаляване на подуването и подобрява храносмилането. 

Освен това е доказано, че освежаващият, енергизиращ аромат на мента намалява апетита, което потенциално води до намален прием на калории. Въпреки че ментовият чай не повишава пряко метаболизма на мазнините, ролята му за подобряване на храносмилането и контролиране на апетита го прави полезно допълнение към режим за отслабване, пише още здравният портал.

Чай от джинджифил

Чаят от джинджифил може да ви помогне да отслабнете поради ефекта си върху храносмилането и метаболизма. Джинджифилът също действа като мощен противовъзпалителен и антиоксидант. Тези функции могат да помогнат за увеличаване на скоростта на метаболизма на тялото, което от своя страна може да доведе до повишено изгаряне на калории. 

Чай от хибискус

Този чай има тръпчив вкус, но може да бъде засищаща напитка без калории за тези, които не искат винаги да пият обикновена вода. Съединенията, които са открити в хибискуса, включително антоцианините, могат да помогнат за инхибиране на абсорбцията на въглехидрати, като вероятно намаляват въздействието от консумацията на калории от захари и нишестета.

Чай ройбос

Чаят Ройбос идва от южноафриканския червен храст. Това е алтернатива без кофеин, за която е известно, че подпомага усилията за отслабване по различни начини. Освен това има уникални антиоксиданти като аспарагин, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар и намаляване на складирането на мазнини.

Освен това естествената му сладост задоволява желанието за сладко, което го прави идеален заместител на напитки с високо съдържание на захар.

Топ 5 чайове против възпаления в организма

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-вредният хляб за костите

Учени: Тази храна е по-вредна от цигарите

Лекар: Не алкохолът, а това е най-вредната напитка костите

Лекар: НЕ пийте студена вода в жегата

Лекар: Защо ТРЯБВА да ядете риба в жегата?

Кой сорт кафе е най-добро за отслабване?

Отслабване с банани за 3 дни - ето как се прави

Може ли да се ядат ягоди вечер?

10 симптома, които показват, че сте силно дехидратирани

Ако имате пъпки по лицето си, не правете тези неща

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Лекар: Това е най-вредният хляб за костите
Лекар: Това е най-вредният хляб за костите

Хлябът със захар и мая може да попречи на укрепването на костите, така че е важно да се намерят алтернативни продукти и да се включат повече сезонни...