Плевнелиев: Нападението над Доган нанесе вреди върху репутацията на България

8178

"Нападението над господин Ахмед Доган е недопустим акт на посегателство, който нанесе вреди върху репутацията на България. Надявам се политическите партии да поемат ангажимент да не използват този акт за политически цели и в публичните си изяви да се въздържат от непремерени реакции и риторика, която могат да предизвикат, и съответно пък, която може да предизвика обществено напрежение."

Това каза президентът Росен Плевнелиев преди началото на КСНС, на който ще бъде обсъдено нападението срещу Ахмед Доган, съобщи БГНЕС. Плевнелиев отново посочи оценката си за нападението и подчерта, че приетата по случая декларация в НС е положителна стъпка в тази посока.

Доклади по точката за посегателството срещу Ахмед Доган ще произнесат главният прокурор Сотир Цацаров и и.д. началник на НСО бригаден ген. Тодор Коджейков. "Ще се направи оценка за сигурността на страната. Целта е да постигнем консенсус по мерките за ограничаване и неутрализиране на тези последици и недопускане на подобни прояви в бъдеще", каза Росен Плевнелиев.

По първата точка за рисковете и заплахите за националната сигурност, произтичащи от военно-политическата обстановка в Близкия изток, КСНС ще изслуша докладите на министъра на външните работи Николай Младенов и на вътрешните работи Цветан Цветанов. Вицепремиерът ще каже какви са мерките на правителството за неутрализиране на възникващите рискове и заплахи. "Вицепремиерът Цветанов изяви желание в хода на дебатите по тази точка да информира членовете на КСНС за напредъка в разследването на терористичния атентат на летище Сарафово", каза държавният глава.

Президентът подчерта, че следим с тревога обстановката в Близкия изток, задълбочава се гражданската война и хуманитарната криза в Сирия, увеличава се имиграционният натиск, няма положително развитие на израелско – палестинския конфликт, нараства напрежението в Западния бряг, обстановката в Ливан е напрегната. Изостря се политическата криза в Египет. Продължава изпълнението на ядрената програма на Иран, тревожни са събитията в Северна Африка. "Ще обсъдим обща политическа оценка за случващото се и съгласие по мерките, които трябва да се предприемат от компетентните органи и институции за ограничаване на рисковете за сигурността на страната", каза Плевнелиев.

Оставиха Октай Енимехмедов в ареста

Софийски градски съд (СГС) остави окончателно в ареста Октай Енимехмедов, който насочи газов пистолет в главата на Ахмед Доган, съобщи ...

Редактор: Е. Гигова

 

 

 

Плевнелиев пред "Нувел обсерватьор": Да не преувеличаваме проблема с ромите

Проблемите с ромите не трябва да се преувеличават. България пази по-сигурно границите в сравнение с останалите европейски страни. Тов...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com