Плевнелиев: След много години ще сме регионална сила

9361
Плевнелиев: След много години ще сме регионална сила

"В България обикновените хора трябва да бъдат героите. Изключително горд съм с тези българи, които променят България и я показват различна пред света", каза президентът Росен Плевнелиев на връчването на наградите "Мъж на годината 2012", съобщи БГНЕС.

Престижното отличие на "Дарик радио" бе присъдено на българския моряк инж. Петър Петров, който помогна за спасяването на около 500 души от потъващия кораб "Коста Конкордия".

За втори пореден път президентът Росен Плевнелиев беше избран за "Политик на годината" в традиционната класация.

"Политиците имат нужда от една добра дума. Имат нужда да виждат доброто и да вършат добри дела. В една тежка ситуация, в каквато е държавата, в една обстановка, в която проблемите са много, трябва да реагираш моментално. Добрата дума е най-важното нещо. За това съм дълбоко признателен, защото получих именно това – надеждата и разбира се страхотната мотивация да вървя напред", заяви Плевнелиев.

"Целият свят е в много лоша ситуация, не само България. Много турбулентни времена, всичко се променя. Еднополюсният модел става многополюсен, икономиките се променят, индустриите се променят. За да успее България в тази толкова динамична среда, рецептата не е трудна. Най-важното е да полагаме много усилия по правилния начин, а той е дългосрочен план, по който всички да се обединим. Да имаме легитимни приоритети и да знаем какво правим", убеден е държавният глава.

Плевнелиев направи сравнение между амбициите на България с успеха на немската автомобилна индустрия, "граден в продължение на поне 100 години" . "Успехът на швейцарската марка часовници е граден в продължение на 300 години. Какво ви говори това? Ако искаме да сме богати, ако искаме да се развиваме, упражнението е много елементарно – ясен план за действие и много последователни усилия в тази насока. И дали България иска да бъде първа в зърнопроизводството или първа в информационните технологии, или първа в нещо, най-напред трябва да го посочим, да го пожелаем, да се обединим и след това десетки години труд в правилната посока. Това искам аз - да посоча и да символизирам за България.

Не отиграването на ситуации от днес за утре, не просто битки, които на мен не са ми интересни. Вярвам, че добрите политици не се мерят по спечелените битки, а по това как се е развила държавата, докато те са били на власт. Надявам се само напред и с много постоянство и търпение след много години ще сме една регионална сила", категоричен е Плевнелиев.

Плевнелиев: Нападението срещу Доган е посегателство срещу демократичните ценности

Нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган е посегателство срещу демократичните ценности в България. Това коментира президентът ...

Редактор: Е. Гигова

 

 

 

Плевнелиев и Попова се отчитат за първата година от мандата си

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова ще дадат отчет за първата година от мандата си.Очаква се държавният гла...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com