Предлагат длъжност омбудсман по правата на детето

7027
Предлагат длъжност омбудсман по правата на детето

Предлагаме в рамките на структурата на Омбудсмана на Република България да се създаде специална длъжност "омбудсман по правата на детето". За това апелират от Национална мрежа за децата (НМД).

Изпълнителният директор на Национална мрежа за децата (НМД) Георги Богданов и полският омбудсман за правата на детето Марек Михалак представиха ключови данни за българските и полските системи за защита правата на децата. Георги Богданов представи конкретно работещо решение, което дава възможност България да започне изпълнението на препоръките на Комитета по правата на детето на ООН и което се съобразява със съществуващите вече структури и не натоварва държавата с допълнителни такива.

"В почти цяла Европа има омбудсмани за децата. България не е представена в европейските структури на независимите органи съблюдаващи правата на децата. Ние, неправителствените организации, предлагаме в нашата страна да бъде създадено такова звено в структура на Омбудсмана на Република България, като има специална длъжност "омбудсман по правата на детето",
заяви Богданов.

Национална мрежа за децата отстоява, че създаването на отделен, независим орган би коствало голям административен ресурс и в тази връзка предлага на този етап да се използва вече съществуващата институция на омбудсмана, в която да има специализиран омбудсман по правата на детето.

"Сред предложенията са да се предвиди възможност този специализиран омбудсман да бъде номиниран и от неправителствени организации, а назначаването му да става от страна на омбудсмана на Република България. Такъв орган е необходим, за да се установи механизъм за независим мониторинг на политиките за децата. Специализираният омбудсман по правата на детето ще може да дава становища, мнения и препоръки по всички стратегически теми, както и да предоставя становища по законодателни инициативи, свързани с въпросите на децата.

Индивидуалните жалби за нарушения на правата на децата могат да се разглеждат от специално звено за борба срещу дискриминацията на деца към Комисията за защита от дискриминация, така както е записано в Национална стратегия за детето 2008–2018 г. Въпреки наличието на този ангажимент, до момента той не е включван в Националните програми за закрила на детето всяка година", поясняват от Националната мрежа на децата. Според тях, това ще даде възможност България да стартира изпълнението на препоръките на Комитета по правата на детето на ООН, които датират още от 1997 година.

Организациите, членуващи в мрежата и работещи за създаване и прилагане на качествени и съвременни политики за децата, очакват принципите на Конвенцията на ООН за правата на детето да бъдат взети предвид. Национална мрежа за децата призовава за мъдрост и съобразителност, която да постави децата на България, като основна ценност на обществото ни.

Страната ни е критикувана и са давани препоръки за създаването на независим орган за правата на детето към ООН. От 1997 година Комитетът по правата на детето на ООН (КПД) дава препоръки към България за съблюдаването на правата на детето от независим орган у нас, като през 2008 г. Комитетът отново ни припомня, че ние нямаме такъв орган. Комитетът настоява държавата да положи всички усилия за изпълнението на заключителните препоръки от първоначалния доклад, които все още не са изпълнени. Въпреки това нашите политици все още не са обособили независим орган в страната "за мониторинг и популяризиране правата на децата, както и осигуряване на достъпен механизъм за подаване на жалби от деца и техни представители", казва още от НМД.

51 случая на насилие над деца регистрирани през ноември

51 случая на насилие в семейството над деца са регистрирали операторите от Националната телефонна линия за деца (НТЛД) през миналия мес...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com