51 случая на насилие над деца регистрирани през ноември

8251
51 случая на насилие над деца регистрирани през ноември

51 случая на насилие в семейството над деца са регистрирали операторите от Националната телефонна линия за деца (НТЛД) през миналия месец.

Операторите са провели общо 70 разговора, при които е ставало въпрос за насилие. Обикновено когато дете се обажда на спешната телефонна линия по проблем с насилие, то го прави няколко пъти, защото рядко споделя всичко в рамките на един разговор, казват експерти от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), предаде БГНЕС.

Общо 7894 обаждания е имало на НТЛД през ноември, уточняват от агенцията. По тези обаждания са проведени 1652 консултации, от които 90% са с деца, 4% - с родители и 6% - с други възрастни, търсещи съдействие за проблем, свързан с дете.

През миналия месец се наблюдава увеличение на момичетата, които са потърсили помощ на телефон 116 111. Техните обаждания съставляват 63% от консултациите с деца. Според консултантите причина за това е, че момичетата са склонни по-често да търсят решения на проблеми чрез обсъждане, както и че са по-предразположени към споделяне, особено за вътрешни преживявания.

Основните проблеми, дискутирани на Националната телефонна линия за деца, са свързани с любовни връзки, страх от отхвърляне, ревност, разочарованието при раздяла или изневяра. По тези теми са проведени над половината (59%) от всички консултации през ноември. Високият процент специалистите обясняват с това, че младите хора нямат голяма възможност да говорят по проблема, не усещат достатъчна подкрепа от приятелския или семейния си кръг или няма как да разкрият какво чувстват поради притеснение или неразбиране.

Други въпроси, по които децата търсят помощ на телефон 116 111, се отнасят до взаимоотношенията с връстници или учители, както и психосоциални проблеми - самота, тревожност, липса на самоувереност.

През ноември към отделите "Закрила на детето" (ОЗД) в страната са подадени 18 сигнала за деца в риск, свързани с физическо и психическо насилие в семейството или с неглижиране. Три от случаите се отнасят за деца, които са свидетели на домашно насилие между родителите си. Имало е и сигнал от майката на момиче, станало жертва на сексуално насилие.

Десетки деца очакват да бъдат разстреляни в Йемен

В Йемен десетки непълнолетни правонарушители са заплашени от смъртно наказание, което напълно противоречи на Конвенцията на ООН за прав...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com