Премиерът в оставка Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство

6009
Премиерът в оставка Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство, който му бе връчен от президента Росен Плевнелиев в 12:00 часа, предаде БГНЕС

Веднага след срещата Борисов направи изказване пред медиите, след като на влизане НСО забрани на медиите да се доближават до колата на Борисов

20 депутати от ГЕРБ ще работят и така Народното събрание ще функционира. Това го гарантирам, каза премиерът в оставка след срещата си с президента, предаде Агенция "Фокус".

Станишев може да поеме властта сега, ще има два месеца да работи – защо се дърпа и чак след три месеца я иска? Има си кабинета в сянка, има си мандатоносителя - ДПС. Г-н Костов многократно каза – да остане парламентът и да работи. Плюс „Атака”, която е за точно такава политика, която г-н Станишев прокламира. Стават 101 депутати, аз гарантирам всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в парламента и да работят, докогато искат. 20 души, но това означава  и Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа. Аз гарантирам 20 за кворума, това е отговорно, това мога да направя, каза Борисов.  Ако те са уверени, че ще спечелят изборите, защо два месеца да има безвремие, попита Борисов.

Оставил съм финансово стабилна държава – няма да слушам глупостите на Станишев. ЕК казва, че в България растежът е по-голям от други страни. Сега ще видим неговите антикризисни мерки, да видим – къде в света ги приложиха, и те са успешни? Аз управлявах с малцинство, БСП казаха, че имат кабинет в сянка, сиреч – утре излизат и правят кабинет. Ако вие утре си пратите съветниците за министри, ще оголите вашата институция, кой ще работи в президентството, продължи Борисов.

Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарните групи

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с всички парламентарни групи в 41-ото Народното събрание, съобщиха от прессекретари...

„Хората могат да избират между ГЕРБ и мен и между двойната коалиция, тройна, четворна. Президентът сега трябва да ги търси. Станишев предложи – да махнат министрите, всички заместник-министри и областните управители. Как ще работи държавата, ще настъпи хаос. Хората да изберат – дали да изберат нас и да продължим да строим, или искат да изберат другите”, завърши Борисов.

Още преди срещата с Плевнелиев Борисов заяви, че партията няма да вземе проучвателен мандат. БСП също вече казаха, че няма да приемат.

След като президентът даде мандат за съставяне на правителство първо на най-голямата парламентарна група и след това на втората по численост, той има право по свой избор да даде възможност за последен трети опит. Тогава проучвателен мандат може да получи всяка една от останалите парламентарни групи - "и после на ДПС", каза Плевнелиев след края на политическите консултации. Ако и този трети опит излезе несполучлив и държавата остава все още без съставено правителство, тогава президентът разпуска Народното събрание и с Указа, с който разпуска НС, веднага насрочва избори за ново Народно събрание, назначавайки служебно правителство за този интервал от време.

Изборите за нов парламент трябва да бъдат проведени в първоначалния срок - не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходния. При служебно правителство изборите трябва да бъдат до края на април или до средата на май, съобщи още Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com