Протест за Пирин в София посреща бегачите, които щафетно прекосиха България

2346
Протест за Пирин в София посреща бегачите, които щафетно прекосиха България
Снимка: Аctualno.com/Румен Скрински

Днес (8 февруари) граждани ще протестират за пореден път срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне възможността за строителство върху 48% от територията на Национален парк "Пирин".

Протестът в София започва да се събира от 18,30 ч. пред Министерски съвет, за да посрещне бегачите, които вече една седмица щафетно пробягват 440-те км от Свиленград до София за опазването на Пирин. Очаква се те да пристигат на площада около 19 ч. и да предадат послания за Пирин от всички градове, през които са преминали. В четвъртък те тичат последния етап от Дупница до София. Възможни са промени от +- 15 минути.

И визитата на холандския премиер беше "отпразнувана" с протести (ВИДЕО)

С познати от началото на годината викове "Оставка", "Мафия" и "Оставка и затвор, вие сте позор" няколкостотин души излязоха на протест ...

Междувременно освен в София протестите за Пирин продължават още в 12 града - Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, а също и в 5 града извън страната – в Бристол, Виена, Глазгоу, Лондон и Прага.

Исканията на протеста в четвъртък вечерта са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, отварящи за строителство национален парк Пирин, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com