Протестиращите с домати: В България е на власт корупцията (видео)

14427
Протестиращите с домати: В България е на власт корупцията (видео)

Десетки граждани излязоха на пореден "доматен протест", като този път те се събраха пред сградата на Съдебната палата в София, предаде БГНЕС.

Протестиращите окичиха оградата на сградата с няколко плаката с надписи: "Корупция", "Съдебната власт: реформа из основи и контрол на гражданите", "Липса на правосъдие = мафия, корупция, бедност". Под плакатите бяха поставени снимки на домати с намръщени лица, а много от гражданите носят торби със станалия показен зеленчук на техния протест.

"Без натиск няма да се откажат", бяха думите на Николай Колев - Босия (на снимката) преди да хвърли един домат по сградата на съда. "Това е моят развален домат за гнилата съдебна система", каза още Босия.

По време на протеста той обяви, че е бил поканен от Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, на среща с него през януари. Поетът - дисидент помоли и за солидарност към Чавдар Янев, който от над седмица протестира пред ВСС. Босия обяви също, че е оправдан по обвиненията за дребно хулиганство, след като хвърли домати по Народното събрание.


Пред събралите се пред Съдебната палата Стилян Стойчев прочете и декларация от името на организаторите и участниците в "Доматената революция". Думите му гласяха следното: "Пред очите ни политици извиха врата на съдебната власт и правосъдие у нас няма. А когато в една страна няма правосъдие, няма и държава. Това е провал, който се измерва с власт на олигархията, а не на демокрацията, с корупция вместо върховенството на закона. В България е на власт корупцията. Тя е онова зло, което е препречило нашето бъдеще и само независимото правосъдие може да отвори пътя към него.

Законът трябва да раздели ясно магистратите, защото политическата намеса в съдебната система минава именно през тяхното противопоставяне вътре в самата система и обвързването на тяхната кариера с изпълнение на политически поръчки. Предлагаме спешно да бъде създаден съвет за съдебната реформа под егидата на държавния глава. Щом магистратите и управляващите не могат да поемат отговорност за посоката и същината на съдебната реформа, нека своята тежка дума каже обществото. Вече няма кой да ви чака, вие вървите срещу своя народ и срещата ви с него вече е насрочена. Тогава не ние, а вие ще кажете: По-добре домати, отколкото гранати".

Припомняме, че това е пореден доматен протест на гражданите, този път пред Съдебната палата. "С присъствието си гражданите ще изразят своя протест срещу корупцията и намесата на изпълнителната власт в работата на съдебната система. Участниците ще настояват за съдебна реформа в духа на препоръките направени в юлския мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдието и вътрешния ред в България", заявяват протестиращите.

Те настояват на първо място за реформа из основи на Висшия съдебен съвет. Другото е децентрализация на прокуратурата и действащ главен обвинител. Трето, което поставят като изискване към властите, е гражданският контрол върху съдебната система.

Решават за Гугушева на 17 декември (видео)

В понеделник - 17 декември, ще стане ясно дали Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще предложи да се образува дисциплинарно...

Редактор: Д. Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com