Ранното предупреждение при бедствия покрива една трета от страната

6012
Ранното предупреждение при бедствия покрива една трета от страната
Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНР

Системата за ранно предупреждение при бедствия или аварии в момента обхваща една една трета от населението на страната (34 на сто).

Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНР.

Изграждането й започна през 2008 г. и трябваше да завърши две години по-късно, но по неясни причини до момента е частично изградена.

Можем да говорим за изградено изцяло на областно ниво в градовете Бургас, София, Русе, Плевен, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Варна и Монтана, посочи Цветанов.

Там, където не е внедрена, се работи с "технически комплект за оповестяване с изтекъл експлоатационен ресурс", който е на основата на аналогови линии.

Цветанов увери, че се полагат максимални усилия и стари технически средства да бъдат в готовност, и се търси възможност действително да бъдат оповестявани хората при необходимост.

И до края на тази година обаче системата няма да е изцяло готова, допълни той.

Спирането на дейността по изграждането на системата, започната от Министерството на извънредните ситуации на Емел Етем спря, когато МИС беше закрито, коментира депутатът и зам.-председател на ДПС Христо Бисеров.

Според него, това е било грешка.

Три години Нона Караджова и Цветан Цветанов управляват тази сфера, къде е стратегията за водния сектор. Използваме модерния израз „липса на управленчески потенциал”, а истинската дума си е некадърност. Не е водата тази, която уби хората, добави Христо Бисеров.

Той заяви още, че е възможно да се създаде анкетна комисия за проучване на дейността на правителството за осигуряване на безопасността на хората и не изключи да се инициира и вот на недоверие.

Темата за навременното предизвестяване на бедствени събития излезе на преден план отново след потопа в село Бисер. Ако бедствието бе станало през нощта, а не сутринта, щеше да има повече жертви.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com