Скандалите покрай АЕЦ "Белене" нямат край

6721
Скандалите покрай АЕЦ "Белене" нямат край

Руската страна много добре е знаела каква е нашата оценка за оборудването за АЕЦ "Белене" още при започването на преговорите с "Атомстройекспорт". Това заяви бившият изпълнителен директор на "Националната електрическа компания" (НЕК) Мардик Папазян по време на поредното заседание на временната парламентарна комисия за разследване на злоупотреби с ядрения проект "Белене", предаде БГНЕС.

Всички ваши квалификации са манипулативни. Досега много неща не казахме, защото има търговска конфиденциалност и коректност, но след като вече се споменаха някои цифри ще наруша тези принципи, каза Папазян.

Цената на придобиването на оборудването за централата е 60 млн. евро, започна той. На основата на тази цена лицензираните оценители след ред преоценки на активите последно са го оценили на 40 млн. евро през 2004 година. Тези цифри, естествено се знаеха от руския преговорен екип, потвърди той. Г-жа Петкова (Теменужка Петкова, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция, участваща в заседанието) се опитва да ни убеждава, че оценката на активите няма нищо общо с реалната цена и не може да се използва като база за сравнение, изрази несъгласие Папазян. Това пак е манипулация, тъй като оценката на активите трябва да е максимално близка до реалната, не казвам пазарната, защото в случая пазарна цена няма, категоричен бе той.

Затова са правени и периодични преоценки. Преговорите с "Атомстройекспорт" се водиха два месеца и имахме пълна информация за тях, каза Папазян. Те започнаха от цена 295 млн. евро за екипа на НЕК и до 60 млн. евро за екипа на "Атомстройекспорт", уточни той. След тези два месеца безуспешни преговори в тях са се намесили ръководители на по-високо административно ниво. За тях Папазян каза, че е въпрос на конфиденциалност да не ги спомене.

Председателят на временната комисия Диан Червенкондев попита дали има документ от лицензиран оценител, чрез който може да се установи, че това оборудване струва 205 млн. евро. Депутатът Петър Димитров му отговори, че иска реципрочност и да се покажат документите от скорошните преговори по цената на газа. След което започна сложна дискусия с пояснения на базисни понятия - има ли световен лиценз за оценители, кой и защо е преговарял, как.

"Някои от членовете на комисията се изживяват като Вишински, така че вашето гостоприемство е опорочено, ако се приеме, че ние сме поканени от вас на заседанието на тази комисия", остро възрази Папазян в началото на дискусията срещу начина на водене на заседанието от страна на председателя на комисията Диан Червенкондев от ПГ на ГЕРБ. Той прекъсна Папазян, който започна да говори за оборудването, тъй като интересуващия се от въпроса независим депутат Марио Тагарински отсъства от заседанието. Ако народният представител не дойде до края на заседанието ще ви дам думата да обясните, добави Червенкондев по адрес на Папазян.

Според Петкова законът предвижда да има търг или конкурс, за да се извърши продажба на тези дълготрайни активи при първоначална оценка, направена от лицензирани оценители. При продажбата на тези активи от принципала е нарушена нормативната уредба, смята тя.

Според Червенкондев, който се изказа пред журналисти след заседанието, има изчезнали, т.е. без разходни документи 90 млн. евро, няма и протоколи за това. Но полученото от страната за това оборудване е далеч по-малко, е неговото мнение.

На въпрос дали ще падне мораториумът върху проучването и добива на шистов газ отговорът на Червенкондев беше "зависи". Ако бъде доказана вредата от тези процеси, мораториумът няма да падне, но не и ако опасенията са напразни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com