Спестяванията на българите в банките - 31,9 млрд. лв!

7181
Спестяванията на българите в банките - 31,9 млрд. лв!

Населението на България държи на депозити в банки рекордните 31,9 млрд. лв., като през декември миналата година те са се увеличили с нови 768 млн. лв. Това показват данни на БНБ, цитирани от агенция КРОСС.

Депозитите са се увеличавали през цялата 2011 г., но най-много през последното тримесечие. От октомври до декември 2011 г. средствата по влоговете са се увеличили с 1,4 млрд. лв., което е най-големият им ръст в сравнение с останалите тримесечия. Периодът съвпада със засилването на информациите за влошаването на икономическото положение в страните от еврозоната.

За цялата 2011 г. гражданите са спестили 3,9 млрд. лв., което е с 21% повече от спестените през 2010 г. През 2009 г. депозитите са били 2,67 млрд. лв.

Това нарастване на влоговете може да се тълкува по два начина - от една страна, то е много ярък показател за несигурността и песимизма, които са обхванали българина, както и населението на европейските държави.

"Никой не би искал в този момент да тегли например 30-годишен кредит - нито знае дали няма да остане без работа, нито е сигурен, че цените на имотите няма да падат още", коментира пред "Труд" икономистът Георги Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com