Трайков: Не съм сигурен, че някой спечели нещо от референдума

12489
Трайков: Не съм сигурен, че някой спечели нещо от референдума

Авторите на референдума предложиха една развалена стока в демократична опаковка и всъщност въпросът беше – съгласни ли сте да си я купите и да я изхвърлите или да си я купите и да я изядете. Това каза пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов" Трайчо Трайков.

Не съм сигурен, че някой спечели нещо от референдума, заяви още той. Според него гласуването на референдума може да се разтълкува по няколко начина. От тези, които са гласували "не" – някой са гласували против "Белене", други против ядрената енергетика въобще, трети против "Белене", но за 7-ми блок, четвърти против "Белене" и 7-ми блок, но за продължаване на 5-ти и 6-ти блокове. Така че огромен е рискът вие да сте гласували за едно, а отговорът ви да бъде изтълкуван по друг начин, заяви Трайков. Въпреки това най-големият проблем според него е, че дори въпросът да е бил кристално ясен, от този референдум не произтича нищо. Хората казаха на политиците, че са достатъчно зрели и разбират, когато им се продава стока менте, посочи бившият министър.

За кашона с писмата между RWE и НЕК Трайков коментира, че позицията на RWE за Белене е била ясна още от първия ден на мандата му. "Започна се с това писмо буквално от първия ден, в който станах министър и въз основа на това писмо водехме преговорите", обясни той. Писмото, в което RWE дава своята оценка за цената, винаги е било налице. По-голямата интрига беше в тези писма, в които година преди края на мандата на Тройната коалиция ръководството на НЕК е уведомявала тогавашното ръководство на МИЕТ, че RWE не са съгласни.

"Ако трябва да бъда напълно честен, няма да мога да ви кажа дали знам това, защото съм виждал писмата или защото са ми казали от RWE, но със сигурност винаги сме знаели, че RWE не бяха съгласни нито с Допълнение 5, с което е поръчано оборудването за над 600 млн. евро, нито с начина, по който са се водили преговорите по основния договор. Другият голям проблем беше, че чак до края на мандата на Тройната коалиция българската страна не е давала отговор откъде ще вземе своите 5 милиарда", обясни Трайчо Трайков.

Редактор: Е. Гигова

Кметът на Белене: Ние сме оптимисти

"Вярвам, че ще има нова атомна централа в Белене". Това заяви Петър Дулев, който е кмет на Белене", пред камерите на БНТ1. Според него ...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com