Три години затвор за Цветелин Кънчев иска прокуратурата

12967
Три години затвор за Цветелин Кънчев иска прокуратурата

Между 3 и 15 години затвор поиска прокуратурата по знаковото дело срещу бившия депутат Цветелин Кънчев, срещу Христо Върбанов, известен с прякора си Ицо Папата и срещу Димо Димитров, предаде БГНЕС.

За Цветелин Кънчев исканото наказание е от три години лишаване от свобода, а ако бъде наложено, наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален затворнически общ режим. Като алтернативен вариант прокурор Бисер Кирилов предложи на съда да наложи на Кънчев петгодишен изпитателен срок, през който обвиняемият да бъде под пробационен надзор.

Най-тежкото наказание, което поиска прокуратурата, е за Христо Върбанов - Ицо Папата. Прокурор Бисер Кирилов настоя той да получи между пет и петнадесет години затвор, при първоначален строг режим, както и глоба от 10 хил. лева.

За Димо Димитров прокурорът иска три години лишаване от свобода или пет години изпитателен срок и глоба. Кирилов мотивира искането си със здравословното състояние на обвиняемия. Частното обвинение заяви, че поддържа иска си за 165 хил. евро обезщетение.

Адвокатите на тримата обвиняеми поискаха оправдателни присъди за своите клиенти.

Съдебният състав, който гледа случая на първа инстанция, ще се произнесе с решение в сряда, 21 ноември, след като днес пледоариите на прокуратурата и защитата приключиха.

Тримата подсъдими са обвинени в изнудване по чл. 213 а и 214 от Наказателния кодекс (НК). Според обвинението те са искали 250 хил. лева от бившия директор на "Гражданска защита" генерал Никола Николов. Обвиняемите са заплашвали Николов с компромати.

Процесът ще остане в историята с експертизата на 91 записа от СРС за точен превод от кардарашки на български, която продължи цели пет месеца. След като беше назначена през месец април след искане на подсъдимия Цветелин Кънчев, в края на септември тя беше отменена. Мотивите на съдия Светла Букова за заличаването ѝ бяха, че назначените лица не могат да получат информацията, защото тя е секретна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com