Учените: Искаме да знаем кой решава за научните проекти

10881
Учените: Искаме да знаем кой решава за научните проекти

Фонд „Научни изследвания” не казва по какви критерии подбира проектите, които получават финансова помощ. Това заяви доц. Христо Димов от Физическия факултет на Софийския университет.

От думите му стана ясно, че тези, които решават кои проекти да се финансират, са т.нар. временни комисии. Никой обаче не знае кой участва в тях, каква научна подготовка има и изобщо как се взимат решения. Искаме тези комиси да се осветят, каза Димов. Доцентът подчерта, че няма нищо общо с проф. Мирослава Кортенска, която твърди, че образователното министерство е злоупотребило с 14 млн. лв. От фонд „Научни изследвания” пък обвиняват нея, че е присвоила 30 хил. лв.

Анулиране на конкурса за Фонда за научни изследвания иска БАН

Общото събрание на БАН официално поиска да бъде анулиран конкурсът за Фонда за научни изследвания, предаде БГНЕС. Проф. Димитър Бакало...

„През ноември 2009 г. пратих писмо до МОНМ. Исках да кандидатствам за европроект. Исках конкретна информация”, разказа пред bTV асистент Гергана Гергова от Физическия факултет. Около 40 дни по-късно тя разбира, че писмото й е в коша. За сметка на това други проекти се одобряват, като дори е имало случаи при одобрението да се слагат рецензии на учени, които изобщо не са се запознавали със съответния проект. "Познавам трима такива колеги", каза Гергова.

Със 198 000 лв. е финансирана асистентка на Рангел Гюров, твърдят още учените. Негов съавтор пък получил 480 000 лв.

Интересна подробност е, че гл.ас. д-р Вероника Азарова получава 260 000 лв. финансиране. Дамата е впечатлила комисията с труд, озаглавен „Бельото като дискурс”.

Освен това са нараснали спечелените проекти от НБУ, чийто бивш ректор е настоящият образователен министър Сергей Игнатов. Според Христо Димов СУ има 3 спечелени проекта, а НБУ – 6-7.

Игнатов защити работата на Фонда за научни изследвания

Няма основание да се иска анулиране на конкурса за Фонд "Научни изследвания" (ФНИ), каза просветният министър Сергей Игнатов. Според н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com